Фантомът

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Интелектуалният елит и тарикатите

"Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции",  заяви Радан Кънев, когато обяви оставката си като говорител на Реформаторския блок. - Интелектуалният елит и тарикатите

"Не съм приемал да бъда кандидат в кампания, чиято цел е да закачи брошка на ревера на ГЕРБ или да постави смокинов лист на очертаващите се срамни коалиции", заяви Радан Кънев, когато обяви оставката си като говорител на Реформаторския блок.

Мисията на интелектуалния елит на една нация е да създава ценностите и нормите на обществения живот, да определя публичната етика и да очертава пътя на държавата и обществото към поредни бъдещи цели. Затова един интелектуален елит, който върши работата си, има многократно по-голямо влияние, отколкото е аритметичната съвкупност от гласовете на интелектуалците и обкръжаващата ги градска средна класа.

За съжаление в България влиянието на интелектуалния елит е равно на аритметичната съвкупност от гласовете му. Затова и тази аритметична съвкупност се разпилява в публичния живот, а ролята на интелектуалната средна класа се упражнява от популисткия елит на поредните влиятелни – за кратко или за дълго – партии.

Разпадът на Реформаторския блок е поредното тъжно доказателство за несвършена работа на българските интелектуалци и водената от тях градска средна класа. Вместо Бойко Борисов да се страхува от тях и от техния потенциал да насочват обществото по един път, с който ГЕРБ и другите по-големи партии трябва да се съобразяват, РБ се страхува да не бъде обсебен и употребен от Бойко Борисов. Затова и реши да разпусне последния вариант за някакво обединение на градския либерално-индивидуалистичен елит около една разумна програма за управление, чрез която можеше да бъдат укротени популистките лупинги вдясно, а защо не – и вляво.

Вярно е – на лидерите на РБ им се събра много. Зад гърба им техните собствени съпартийци правиха всичко възможно, за да осуетят „противоестествения сговор“ между „истинската десница“ с „една кукувица“ и т.н. От тук нататък никой няма да обръща сериозно внимание на поредните опити за сглобяване на нещо смислено от т.нар. „традиционна десница“. На каква традиция служи тя и защо е точно десница, е отделен въпрос от второстепенна важност.

Важното е, че сме свидетели на поредния крах от типа „на ти куклите, дай си ми парцалките“, с който както вляво, така и вдясно се възцарява необратимо популистко-народняшката политика. Това има някои предимства и редица недостатъци, които сме заслужили да изпитаме на гърба си.

Това, което е без съмнение, е преминаването на всички икони, фетиши, тревоги и самомнения за изключителност на „традиционната десница“ в частния живот, частните фен клубове и частните спорове за това, какво би могло да се случи, ако „не бяхме изтървали на воля комунистите“. Публичният живот ще остане груб, лаладжийски и тарикатски – без особен интелектуален багаж, което е естествения резултат на всичко описано по-горе…

От фейсбук профила на Огнян Минчев

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg