Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Интелектуалци до ЕС и „Мета”: Променете механизмите на Фейсбук, спрете троловете

Петиция до световни институции настоява да не се заглушават гласовете на разума във Фейсбук

Пожарникари изправени пред последиците от руско нападение в Киев, Украйна. Стотици потребители на Фейсбук в България отказват да повярват в реалността на войната. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Интелектуалци до ЕС и „Мета”: Променете механизмите на Фейсбук, спрете троловете

Пожарникари изправени пред последиците от руско нападение в Киев, Украйна. Стотици потребители на Фейсбук в България отказват да повярват в реалността на войната. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Да бъдат прегледани механизмите за контрол на съдържанието в българската секция на Фейсбук се настоява в петиция до Европейския парламент. Посланието е адресирано още до Маргарете Вестагер, еврокомисар с ресор „Европа, подготвена за цифровата ера“, до главния офис и офиса в Дъблин на компанията „Мета”, до Държавния департамент на САЩ, посолството на САЩ у нас и в ЕС, както и до министър Божидар Божанов и компанията „Телъс”, която отговаря за модерирането на Фейсбук в България.

В текста на петицията се подчертава, че в контекста на войната, която се води на европейския континент, информационните технологии са все още неопознат риск за сигурността на европейските общества. Особена тревога буди  „симптоматично зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват цели профили на знакови критични български гласове”. Като примери се привеждат блокираните профили на активистите Даниела Горчева, Евгений Дайнов, проф. Николай Слатински. Контрапункт е „непокътнатият профил на Костадин Костадинов, лидер на партия „Възраждане“ и организатор на антиваксърските протести от януари тази година, завършили с опит за погром над Народното събрание в София.”

В петицията се казва още, че „наличната технология не успява да предпази потребителските профили от натрупване на „тролски“ сигнали. Това помага на наемниците в „трол фабриките“ да таргетират и заглушат критичните гласове”. Подписалите я настояват да бъдат взети адекватни мерки за промяна на ситуацията. Сред първите подписали са Деян Кюранов, проф. Ивайло Дичев, проф. Александър Кьосев, проф. дфн. Красимир Стоянов, Миролюба Бенатова, Ана Цолова, проф. дфн. Албена Хранова и още много други видни имена на интелектуалци, писатели, журналисти и общественици.

Ето и целият текст на петицията, която може да подпишете тук:

Уважаеми членове на Европейския парламент,

За пръв път от десетилетия насам Европа е изправена пред опасност от пълномащабна война в самото сърце на нашия континент. Информационните технологии, чрез които черпим информация и споделяме възгледи за хода на текущия конфликт, изправят европейските общества пред нови, напълно непознати рискове за тяхната сигурност. Пред такива рискове се изправя и българското общество.

С тази петиция искаме да насочим вниманието Ви към един от тези рискове. Уверени сме, че от неговото успешно и навременно овладяване във висока степен зависи способността на Европа да реагира адекватно на всичко, което се случва на новия „Източен фронт“.

Фейсбук е основната социална мрежа, която българите днес използват за достъп до новинарско съдържание. Последните данни на Интернет института „Ройтерс“ сочат, че 64% от медийната аудитория в България използва Фейсбук за тази цел. По този показател България заема ПЪРВО МЯСТО сред всички европейски страни. Това означава, че начинът, по който се разпространява и контролира съдържанието във Фейсбук, има огромно значение за здравния статус на българското общество като цяло. Какви са настроенията в това общество, какви са неговите страхове и надежди, какви ще бъдат неговите избори в близко и далечно бъдеще – това в много висока степен се определя от съдържанието, което споделят потребителите, и от начина, по който то взаимодейства с тях.

За съжаление в последно време наблюдаваме симптоматично зачестяване на случаите, при които внезапно изчезват цели профили на знакови критични български гласове. Водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си, при което неизменно се оказва, че изказвания, насочени срещу агресивната политика на днешна Русия, нарушават т.нар. „правила на общността“. Същевременно многобройни сигнали срещу открито пропагандни профили с недвусмислена проруска насоченост, които разпространяват крайно неуместно съдържание (фалшиви новини, обиди на расова и/или етническа основа и т.н.) по правило остават безрезултатни. Системата в този случай винаги „благодари“ за подадения сигнал и уточнява, че „нарушаване на правилата на общността“ не е налице.

Показателни са следните няколко примера:

Даниела Горчева – български общественик и интелектуалец, главен редактор и издател на сп. „Диалог“, носител на наградата на Европейската комисия за журналистика срещу дискриминация; активен потребител на Фейсбук от 2010 г. с чиста история на профила; блокирана в началото на февруари за два месеца за изказване срещу Владимир Путин.

Евгений Дайнов – професор по политически науки, блокиран за два месеца в края на февруари 2022 г., непосредствено след началото на руската инвазия в Украйна за критични коментари, насочени срещу Путиновия режим.

Николай Слатински – професор по национална и регионална сигурност, бивш президентски съветник, блокиран със същите съображения и по същото време.

Сравнете това с непокътнатия профил на Костадин Костадинов – лидер на партия „Възраждане“ и организатор на антиваксърските протести от януари тази година, завършили с опит за погром над Народното събрание в София. На същия е наложена десетгодишна забрана за влизане в Украйна в качеството му на „руски агент“ (https://bit.ly/3w1OKdh). Тук свободно могат да се прочетат например:

Предупреждения за предстоящо „отваряне и заселване“ на комунистическите концентрационни лагери в Белене с политически противници на Костадинов.

Предложения България да бъде подложена на „денацификация“ по примера на Украйна.
Призиви за „смачкване на продажната антибългарска паплач“.
– И безброй други преки или косвени форми на реч на омразата и насърчаване на насилие на политическа, етническа или расова основа.

Всичко това ни дава увереност да смятаме, че в българския случай е налице СИСТЕМЕН ДЕФЕКТ В МЕХАНИЗМА ЗА КОНТРОЛ НА СЪДЪРЖАНИЕТО във Фейсбук, собственост на компанията „Мета“.

Предположението ни (въз основа на вътрешна информация, предоставена от източници, пожелали анонимност) е, че няколко фактора допринасят за отключването на този дефект:

– Първо, наличната технология не успява да предпази потребителските профили от натрупване на „тролски“ сигнали. Това помага на наемниците в „трол фабриките“ да таргетират и заглушат критичните гласове.
– Второ, опасяваме се, че квалификацията и способностите на служителите на Фейсбук, които са отговорни специално за контрола на българоезично съдържание, са на ниво, което не позволява качественото изпълнение на работните им задачи. Имаме сериозни основания да мислим, че българоезичните модератори често не успяват да се откъснат от лични политически и геополитически вкусове на работното си място.
– Може само да се гадае доколко местните ръководства на фирмите подизпълнители толерират или насърчават това – в публичното пространство липсва пълна и прозрачна информация за тези фирми.

Разбира се, никоя медийна платформа не е предпазена от грешки. За да могат да бъдат поправени грешките, нужен е механизъм за ЕФЕКТИВНО НОСЕНЕ НА ОТГОВОРНОСТ. Отговорността обаче не може да затворена в рамките на анонимизиран технологичен процес – тя винаги трябва да е ЛИЧНА. В този смисъл молим за предприемане на спешни стъпки за:

– ЗАЩИТА: Изграждане на защитни механизми за контрол и отчетност на центровете за модериране на съдържанието, които да не позволяват превръщането на последните в спомагателни звена на „фабриките за тролове“.
– ЛИЧНА ОТГОВОРНОСТ: Въвеждане на общоевропейска регулация, която не позволява анонимно взаимодействие между модератори на съдържание и потребители на Фейсбук.
– ОБРАТНА ВРЪЗКА: Гарантиране на канал за лична обратна връзка между засегнат потребител и съответния център за модериране на съдържание.
– ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИЯ: Гарантиране на достъп до пълна и ясна информация за това кои са центровете за модериране на съдържанието на съответния език и кои са фирмите подизпълнители, които ги обслужват.
– ГЛАСНОСТ: Даване на гласност за този проблем, който едва ли е ограничен само в рамките на България.

Уважаеми евродепутати, не разполагаме с излишно време. За да бъде политически здрава, Европа трябва да бъде и медийно здрава. А за да бъде здрава, тя трябва да се погрижи социалните мрежи в интернет да се съобразяват с „правилата и условията“ на реалната европейска общност, в която живеем – и в която те, социалните мрежи, развиват своите бизнес модели и реализират растеж и печалби.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах