Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Интелектуалци от „ПЕН център – България“ искат освобождаването на Аслъ Ердоган

„Да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка“, настояват български автори

„Призовавам ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото“, пише Аслъ Ердоган. Снимка: Изд. „Парадокс“ - Интелектуалци от „ПЕН център – България“ искат освобождаването на Аслъ Ердоган

„Призовавам ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото“, пише Аслъ Ердоган. Снимка: Изд. „Парадокс“

„ПЕН център – България“ настоява за незабавното освобождаване на писателката Аслъ Ердоган от затвор в Турция, се казва в декларация, подписана от 29 български писатели и културни дейци.

Членовете на организацията настояват Аслъ Ердоган „да бъде освободена от съдебна отговорност, както и да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка“.

Подписи под декларацията са поставили Здравка Евтимова, председател на ПЕН за България, Аксиния Михайлова, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Милена Фучеджиева, Калин Донков, Вера Ганчева, Валентина Радинска, Светлозар Игов, Силвия Чолева, Калин Терзийски, Амелия Личева и др.

Преди дни турската писателка чрез издателите си в цял свят, а у нас – чрез издателство „Парадокс“, разпространи открито писмо с молба за подкрепа от международната общественост. В писмото се казва:

Фантастико: Смелостта да бъдеш различен

„Срокът за издаване на присъдата е много скоро, за да няма време за формиране на единни действия или силна реакция – решението излиза на 14 февруари, Свети Валентин.

ПРИЗОВАВАМ ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото, но не само… С упоритото си желание да продължи с наказанията срещу мен, Турция поведе мащабна война срещу човешките права, литературата и най-вече срещу СЪВЕСТТА.

С уважение,
Аслъ Ердоган“

Четенето е безопасно за вашето здраве

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Избрано

Дребни работи

Платформа A6 3