Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Интелектуалци от „ПЕН център – България“ искат освобождаването на Аслъ Ердоган

„Да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка“, настояват български автори

„Призовавам ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото“, пише Аслъ Ердоган. Снимка: Изд. „Парадокс“ - Интелектуалци от „ПЕН център – България“ искат освобождаването на Аслъ Ердоган

„Призовавам ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото“, пише Аслъ Ердоган. Снимка: Изд. „Парадокс“

„ПЕН център – България“ настоява за незабавното освобождаване на писателката Аслъ Ердоган от затвор в Турция, се казва в декларация, подписана от 29 български писатели и културни дейци.

Членовете на организацията настояват Аслъ Ердоган „да бъде освободена от съдебна отговорност, както и да се сложи край на преследването на тази талантлива, известна с хуманизма, мощта и проникновението на творбите си писателка“.

Подписи под декларацията са поставили Здравка Евтимова, председател на ПЕН за България, Аксиния Михайлова, Георги Господинов, Бойко Ламбовски, Милена Фучеджиева, Калин Донков, Вера Ганчева, Валентина Радинска, Светлозар Игов, Силвия Чолева, Калин Терзийски, Амелия Личева и др.

Преди дни турската писателка чрез издателите си в цял свят, а у нас – чрез издателство „Парадокс“, разпространи открито писмо с молба за подкрепа от международната общественост. В писмото се казва:

„Срокът за издаване на присъдата е много скоро, за да няма време за формиране на единни действия или силна реакция – решението излиза на 14 февруари, Свети Валентин.

ПРИЗОВАВАМ ви да надигнете глас срещу тази мощна атака срещу свободата на мнението и словото, но не само… С упоритото си желание да продължи с наказанията срещу мен, Турция поведе мащабна война срещу човешките права, литературата и най-вече срещу СЪВЕСТТА.

С уважение,
Аслъ Ердоган“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg