Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Интелектуалци се обявиха в защита на европейската ориентация и либерални ценности

Разпространиха отворено писмо, подписано от над 500 души, сред които Георги Господинов, Теодор Ушев и Христо Комарницки

Протест срещу приемането на Националната стратегия за детето се проведе в центъра на столицата на 11 май. Снимка: Емил. Л. Георгиев/Площад Славейков - Интелектуалци се обявиха в защита на европейската ориентация и либерални ценности

Протест срещу приемането на Националната стратегия за детето се проведе в центъра на столицата на 11 май. Снимка: Емил. Л. Георгиев/Площад Славейков

Отворено писмо в подкрепа на европейската ориентация и либерални идеали разпространиха български интелектуалци, сред които Георги Господинов, Теодор Ушев и Капка Касабова. Над 500 души подкрепят исканията на „Отворено писмо към българските граждани по повод Празника на българската култура и изборите за европейски парламент“. Личности от литературата, киното, изкуството, науката и спорта сигнализират, че в страната ни, а и в световен мащаб, мненията в обществото се поляризират все по-опасно и превес вземат националистическите чувства.

Петицията настоява за „категорично обединение около демократичните принципи и либералните ценности на свободата, равенството, зачитането на гражданските и човешките права, толерантността, солидарността, опазването на околната среда и грижата за всички членове на обществото, залегнали в основните документи на Европейския съюз“.

Един от проблемите, според тях, е опитът да се размият границата между религията и светската държава. Освен това се финансират масово ултраконсервативни и популистки движения и се полагат активни усилия да се подкопае достоверността на достиженията в сферата на човешките права и демократичните свободи. Като пример за това са посочени опитите научни твърдения да бъдат подменени с пропагандни доктрини, атаките над НПО-та, журналисти, активисти, преподаватели…

Поставят се под въпрос базисни международни документи за правата на човека и детето, които България отдавна е приела“, пише още в текста на писмото, излязло в дните, в които масово се протестира срещу Националната стратегия за детето.

Междувременно групи в социалните мрежи продължават да разпространяват недоказани научни теории за вредата от ваксините, а през юли 2018-а Конституционният съд обяви, че отхвърля Истанбулската конвенция под претекст, че противоречи на Конституцията.

Друг основен проблем, който откриват не само подписалите петицията, но и международните организации, е, че медиите се използват за „манипулиране на общественото мнение, разпространяване на фалшиви новини и всяване на параноични страхове“ (България бе поставена за втора поредна година на 111-о място по свобода на печата от „Репортери без граница“ през април).

Писмото са подписали Георги Господинов, Теодор Ушев, Капка Касабова, Христо Комарницки, Георги Лозанов, Ивайло Дичев, Димитър Кенаров, Здрава Каменова, Велислав Минеков, Весела Бабинова, Лилия Маравиля, Лъчезар Бояджиев, Бойко Богданов, Снежина Петрова, Палми Ранчев, Амелия Личева, Марин Бодаков, Марий Росен, Виктор Лилов, Александър Кьосев, Александър Кашъмов, Ерол Ибрахимов, Диана Попова, Правдолюб Иванов, Антон Стайков, Магдалена Малеева…

Предлагаме ви част от текста на писмото, в пълния му вид може да го видите тук.

Армии от тролове и ботове налагат екстремни позиции, маскирани като „глас на гражданското общество“. Подкопава се доверието в авторитети и в основни източници на информация. Общественото пространство се залива с дезинформационни кампании до степен на пълна дезориентация и масови истерии.

В публичния дискурс нарастват уклоните към екстремизъм. Спокойните и рационални гласове се давят в блато от шумни, скандални изказвания, които провокират чисто емоционални реакции. От екрана свободно и необезпокоявано се лее реч на омразата, а от словото до реалното действие крачката понякога е твърде кратка.

България все повече се откъсва от цивилизационния си избор, направен през последните години, от демократичния път на развитие и от проевропейската си ориентация. Парадоксалното е, че именно тези, които най-активно атакуват доверието в общите европейски ценности, са първи в партийните листи за евродепутати и заплашват да разрушат нашия общ европейски дом отвътре.

Всичко това  е част от глобален процес, очертан в Отвореното писмо на тридесет световни интелектуалци. Те алармират, че Европа стои пред най-голямата заплаха за съществуването си от 30-те години на XX век насам, и призовават активно да отстояваме принципите на либералната демокрация и европейските ценности.

Присъединяваме се към апела на интелектуалците и призоваваме нашите съграждани: бъдете активни, информирайте се и дайте гласа си за партии и кандидати, които ясно заявяват проевропейска, продемократична и пролиберална ориентация! Нашата европейска идентичност допълва и обогатява, а не се противопоставя на националната ни идентичност. Българската култура винаги е процъфтявала в периоди на отваряне и активен обмен с европейските и световните традиции. А Европейският съюз е най-сигурният гарант, че нашият език и нашата култура ще бъдат съхранени и ще оставят трайна следа в европейското и световното културно наследство.

На всички, които предстои да ни представляват в Европейския парламент през следващия му мандат, напомняме, че той е общност, основана на споделени ценности: зачитане на човешкото достойнство, човешките права, свободата, демокрацията, равенството и принципите на правовата държава. Тези ценности изискват да отстояваме плурализма, недискриминацията, толерантността, справедливостта и солидарността в обществото.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90