Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Интернет – най-големият експеримент за човечеството

Онлайн компаниите държат всички карти, а потребителите играят без коз

 - Интернет – най-големият експеримент за човечеството

Ако мислите, че интернет индустрията се е опомнила след вихрушката, сътворена от Facebook, то тогава сте по-податливи на манипулации, отколкото предполагате. Помислете отново, след като прочетете това: Сайтът OKCupid.com самохвално твърди, че може да сватоса хора, които привидно изобщо не са един за друг. Нещо, което помага за приказните рейтинг резултати на тази виртуална сватовница.

Ако използвате интернет, вие сте обект на хиляди експерименти, по всяко време, от всеки сайт. Така работи виртуалното пространство. Онлайн услугите са базирани на нещо, което би могло да се нарече двоен тест. Първо, как потребителите реагират на странностите в мрежата, към които се напасват. Това обаче не значи, че уеб страниците нарочно заблуждават ползвателите си. Възможно е хората, които търсят любовта виртуално, да са по-прощаващи към експерименти с чувствата им, отколкото онези, които търсят любовта без помощта на клавиатурата.

Да, Facebook може и да е труден за отказване, но не мога да не се зачудя – ако хората продължават да вярват на услуга, която ги заблуждава, дори и в името на по-добър достъп до база данни, свързана с интимност и информация, дали трябва това да бъде подкрепяно от милиони хора?!

Ако този тип експеримент се превръща в норма, може да си представим какво биха ни причинили другите компании, за да се развиват, защото собствениците на сайтове са гладни за повече посещения, за повече харесвания.

Вземете онлайн пазаруването. Мразя някой да ми дава акъл, но виртуалните магазини предугаждат как да изманипулират търсенето и как да превърнат неблагоприятните отзиви на клиентите за една или друга стока в нещо, което се котира и води до продажба. Това определено е лицемерно, но пък дава резултат. Въпреки това нека не изпадаме в излишно удобство. И нека не позволяваме на експериментаторите да ни държат в тъмното.

По начина, по който оперират, интернет компаниите държат почти всички карти, а техните потребители играят без коз. Тази корпоративна сила има нови инструменти и железни методи, за да може ненатрапчиво да изкове нашата персоналност. Тя трябва да прихване на мушката нашата уязвимост, да идентифицира нашите интереси и мрежи от хора, с които контактуваме, да скулптира нашите идеи, желания и мечти. Тези инструменти са новата развиваща се сила.

Интернет индустрията тъкмо започва своята регулярна намеса отвъд очевидната нужда от позволение на потребителите си да влезе в личното им пространство. Надявам се корпорациите да дирижират проучванията си по правилния начин. Защото не ми се иска да бъда третиран като виртуалния Франкенщайн на някого.

Източник: „Гардиън“

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90