Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иран зове за бойкот на Панаира на книгата във Франкфурт заради Салман Рушди

Панаирът отваря врати на 13 октомври, за бежанци входът е свободен

На Панаира са се регистрирали 7200 изложители - някои от тях са от конфликтни зони като Украйна и Сирия.  - Иран зове за бойкот на Панаира на книгата във Франкфурт заради Салман Рушди

На Панаира са се регистрирали 7200 изложители - някои от тях са от конфликтни зони като Украйна и Сирия.

Силно политически обагрен се очертава тазгодишният Панаир на книгата във Франкфурт. Тази най-значителна среща на издателския свят е под заплаха за бойкот, отправена от Техеран. Причина за това е присъствието на британския писател от индийски произход Салман Рушди, осъден на смърт с фетва за своите „Сатанински строфи”.

„Сериозно възнамеряваме да не участваме“, заяви Абас Салехи, зам.-министърът на културата на Иран, чрез официалната агенция Isna. Тази година страната-гост на Панаира е Индонезия, заявила вече присъствие от 70 писатели – без да бъде ислямска държава, това е нацията с най-много мюсюлмани в света.

Салехи, зам.-министърът на културата на Иран, обяви, че са съставили протестно писмо, с което призовават и другите мюсюлмански страни да последват техния пример и да се оттеглят от форума във Франкфурт.

Панаирът отваря врати на 13 октомври и досега са се регистрирали 7200 изложители – някои от тях са от конфликтни зони като Украйна и Сирия. Много от 4000-те събития, които ще текат до 18 октомври, са свързани с политически, социални, хуманитарни или религиозни кризи по света.

„Тази година изживяваме силна политизация на Панаира и политическите теми ще бъдат по-силно засегнати”, коментира директорът на форума Юрген Бус, който ще придружава Салман Рушди на пресконференцията във вторник, 12 октомври. Според Брус кризата с бежанците и атентатът в Париж срещу сатиричното издание „Шарли Ебдо” са дали нов тласък на дебатите за свободата на словото, затова на церемонията по откриването това ще бъде основната тема. Директорът съобщи, че входът за бежанци ще бъде свободен и вече са се записали групи от сирийци и еритрейци.

Един от важните моменти на Панаира ще бъде връчването на 18 октомври на Наградата за мир на Германските книжари, която тази година е спечелена от немския писател от ирански произход Навид Кермани.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg