Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ирански карикатурист арестуван за рисунка, посветена на Париж

Хади Хейдари е осъден на една година строг затвор

Карикатуристът Хади Хейдари и рисунката, заради която влезе зад решетките. - Ирански карикатурист арестуван за рисунка, посветена на Париж

Карикатуристът Хади Хейдари и рисунката, заради която влезе зад решетките.

В деня, в който публикува в Инстаграм своя рисунка, показваща скръбта на парижани след атентатите от 13 ноември, художникът Хади Хейдари е арестуван и осъден от иранските власти на една година строг затвор, съобщава „Фигаро“.

Последната публикация на карикатуриста Хади Хейдари в Инстаграм датира от 16 ноември. Тя показва Айфеловата кула с цветовете на френския флаг в сълза, изтичаща от черно лице на червен фон. Същия ден карикатуристът е арестуван на работното си място – редакцията на „Шахрвандски дневник“, Техеран, където той е художествен редактор. Илюстраторът веднага е изпратен в затвора „Евин“.

„Млад цивилен служител на Силите за държавна сигурност дойде със заповед за арест, която показа на Хади. След това той беше отведен в неизвестна посока“, свидетелстват двама колеги на карикатуриста пред журналисти, работещи за Международната кампания по правата на човека в Иран.

„Репортери без граници“ публикуваха на сайта си комюнике, в което уведомяват международната общност за този арест, случил се насред истинска вълна от полицейски мерки, засягащи журналисти от цялата страна.

Хади Хейдари е задържан и друг път. Възпитаникът на Техеранския университет за изкуства и архитектура е попадал през 2009 г. зад решетките за участие в религиозна церемония в чест на политическите затворници. Илюстраторът е бил осъден на 17 дни задържане за „заплаха срещу националната сигурност“. След година е бил арестуван за „противодържавна пропаганда“ и е лежал 2 месеца. През 2012-а вестникът му е бил спрян от властите.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90