Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Иранският режисьор Джафар Панахи с Наградата на София

Той няма да присъства на „София филм фест“ заради продължаващата забрана да напуска страната си

Джафар Панахи в кадър от „Три лица“ - Иранският режисьор Джафар Панахи с Наградата на София

Джафар Панахи в кадър от „Три лица“

Иранският режисьор Джафар Панахи, смятан за един от най-значимите от иранската „нова вълна“ в киното, ще получи Наградата на София на „София филм фест“. Панахи е бил гост на фестивала през 2002-а и 2004 г., но този път няма да получи приза си лично заради продължаваща забрана от иранското правителство да пътува извън страната. Тази година кинофорумът ще се проведе едновременно онлайн и в киносалоните, откриването е на 11 март с прожекция на „Февруари“ на Камен Калев в Зала 1 на НДК.

Режисьорът е познат на зрителите с филмите си „Белият балон“ (1995), „Огледалото“ (1997), „Кръгът“ (2000), „Пурпурно злато“ (2003), „Засада“ (2006), „Това не е филм“, „Спусната завеса“ (2013), „Такси“ (2015), „Три лица“ (2018), повечето от тях представяни в програмата на фестивала през годините. Носител е на редица престижни награди като „Златен лъв“, „Златна мечка“, „Сребърна мечка“, „Златен леопард“.

„Кръгът“ от 2000 г., представен лично от режисьора в София, разказва за трагичните съдби на няколко иранки. Животът им е непристоен, труден, сив и монотонен. Нуждата от пари ги принуждава да прибегнат към отчаяни стъпки. В ролите се въплъщават непрофесионалисти, които играят с истинските си имена. Съдържанието на този филм и на „Пурпурно злато“ вкарва Панахи в конфликт с иранското правителство, развил се в продължение на няколко години. Той води до забраната на двете заглавия в страната, арестуването на режисьора през 2010 г. с обвинения в пропаганда срещу властта и осъждането му на 6 години затвор. Панахи все още е под 20-годишна забрана да прави филми, да дава каквито и да било интервюта – за ирански или чуждестранни медии, както и да напуска страната. Но политическата реалност не може да спре творческия му дух. През 2012 г. Джафар Панахи е удостоен с награда „Сахаров“ за свобода на мисълта на Европейския парламент.

Искам да се поставите на моето място като режисьор, който не може, а и не иска да прави нищо друго, освен да създава филми – казва Панахи малко сред арестуването си. – Колко време ми остава? Може би двадесет години? Не мога да стоя без работа. Зная, че това искат те. Пуснаха ме от малък затвор, но ме поставиха в много по-голям зандан. Когато бях зад решетките знаех, че там не мога да направя нищо. Всяко мое движение се наблюдаваше… Сега съм уж „свободен“, но в действителност живея просто в по-голям затвор и трябва да направя нещо – не мога да стоя без работа, не искам да оставя живота си да бъде пропилян.“

„София филм фест“ (11 – 31 март) ще припомни на зрителите филма „Три лица“, историята на три актриси, намиращи се в различен етап от своята кариера. Едната е младо момиче от отдалечено селце, което мечтае да стане актриса и изпраща зов за помощ към популярната иранска звезда Беназ Джафари – тя тръгва да я търси в компанията на самия Панахи. Двамата обикалят редица населени места и откриват хора с интригуващи съдби, между които и една пенсионирана вече актриса, отдала се на усамотение и занимания с изобразително изкуство.

Награда „ФИПРЕССИ 90 Платиниум“

В рамките на „София филм фест“ ще бъде връчена и специалната награда „ФИПРЕССИ 90 Платиниум“, присъждана от Международната федерация на филмовите критици. Тазгодишните ѝ носители са режисьорите Кристи Пую и Тери Гилиъм. В пред-пандемичните години призът се представяше лично от Клаус Едер, генерален секретар на организацията. Нейни носители през годините са били Бела Тар, Горан Паскалевич, Илдико Енеди, Биле Аугуст, Агнешка Холанд.

Кристи Пую и Тери Гилиъм ще имат специални онлайн мастъркласове, които ще бъдат модерирани от водещи филмови критици и излъчени на сайтовете на ФИПРЕССИ и „София Филм Фест“ в рамките на 25-ото издание на фестивала.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg