Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ириней Константинов предложен за министър на културата в кабинет „Габровски”

Най-важното за актьора и театрален мениджър, предложен да оглави културата с мандат на ГЕРБ

„Бих искал бъдещият министър на културата да присъства на премиерите, да се радва на успехите и да откликва на проблемите”, казва Ириней Константинов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС - Ириней Константинов предложен за министър на културата в кабинет „Габровски”

„Бих искал бъдещият министър на културата да присъства на премиерите, да се радва на успехите и да откликва на проблемите”, казва Ириней Константинов. Снимка: Благой Кирилов/БГНЕС

Директорът на Театър „София” Ириней Константинов е предложен за министър на културата в евентуален кабинет с мандата на ГЕРБ, оглавяван от проф. Николай Габровски.

Актьорът, познат на зрителите от множество театрални постановки и филми, има вече близо 15 години опит като театрален мениджър – от 2008 г. е директор на Театър „София”. Политическите му възгледи бяха ярко изявени по времето на президента Петър Стоянов, когато той беше едно от лицата на инициативния комитет издигнал Стоянов за президент. И до днес Константинов публично изразява позитивното си отношение към идеите, свързани с демократичните сили.

Роден е на 23 март 1949 г. в София. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов” през 1972 г. при проф. Гриша Островски. Работи във Варненския театър, НДТ „Сълза и смях”, а от 1984 г. е в трупата на Театър „София”.

Играл е Фердинанд в „Коварство и любов” от Шилер, Княз Мишкин в „Идиот” от Достоевски, Ибън в „Любов под брястовете” от Юджийн О’Нийл, Данаил в „Когато гръм удари, как ехото заглъхва” от Яворов, Киряков в „Сън” от Иван Радоев, Барни в „Последният страстен любовник” от Нийл Саймън, Омуртаг – стражар в „Пир по време на демокрация” от Стефан Цанев, Том в „Похапване с приятели” от Д. Маргуляс, Били Бибит в „Полет над кукувиче гнездо” от Кен Киси, Орест в „Орестия” от Есхил, „Всичко наопаки” от П. Луки – моноспектакъл, Раул в „Крайности” от У. Мастросимоне, д-р Айнщайн в „Арсеник и стари дантели” от Дж. Кесърлинг, Марин в „Албена” от Йордан Йовков и др. Изпълнява моноспектакъла „Изрод” от Джон Легизамо ( Театър „Възраждане”).

Има многократни участия в радиотеатъра, литературни предавания на БНР и телевизионния театър. Роли във филмите „Петимата от Моби Дик”, „Зарево над Драва”, „Борис І”, „Последният бей на Балканите”, „Дубльорът”, „От другата страна на огледалото” и др.

Носител е на Литературна награда на гр. Варна и на орден „Стара планина”.

През октомври 2022 г. в телевизионно интервю в „Денят ON AIR” Ириней Константинов изрази отношението си към позицията на министъра на културата.

„Бих искал бъдещият министър на културата да бъде човек, на когото могат да вярват и той да вярва в хората, който иска да промени нещата, да присъства на премиерите, да се радва на успехите и да откликва на проблемите”, каза тогава директорът на Театър „София”.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg