Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ирландец спечели арт премията „Търнър“ с човекоподобен кетчуп

Победата - за филм в отговор на друг, наречен Статуите също умират

Дънкан Кембъл (вдясно) се радва на наградата „Търнър“, която получи от Чиуетел Еджиофор. - Ирландец спечели арт премията „Търнър“ с човекоподобен кетчуп

Дънкан Кембъл (вдясно) се радва на наградата „Търнър“, която получи от Чиуетел Еджиофор.

Ирландският режисьор и художник Дънкан Кембъл спечели престижната премия „Търнър“ за съвременно изкуство с 54-минутния арт филм It for Others. Той е вдъхновен от образа на Ирландската републиканска армия, Карл Маркс и „човекоподобните бутилки за кетчуп“ и е своеобразен отговор на документален лента, заснета преди 61 години.

Актьорът Чиуетел Еджиофор връчи на Кембъл наградата, която се придружава от чек за 25 000 британски лири. Церемонията се проведе в галерия „Тейт“ в Лондон. От септември там са изложени творбите на четиримата финалисти за отличието.

Наградата е учредена през 1984 г. и носи името на художника Уилям Търнър. Всяка година тя се присъжда на художник под 50-годишна възраст, който живее или твори във Великобритания. Дънкан Кембъл е роден в Дъблин и се е установил в Глазгоу.
Той бе смятан за главен фаворит за тазгодишната награда. Другите финалисти бяха Сиара Филипс, Трис Вона-Мичъл и Джеймс Ричардс – художници, известни предимно в средите на съвременното изкуство.

„Номинацията стопли сърцето ми. Парите също са от голямо значение“, каза Дънкан Кембъл.

42-годишният режисьор е отличен с наградата за филма It for Others, с който отдава почит към късометражната лента „Статуите също умират“. Тя е посветена на африканското изкуство и колониализма и е заснета от Крис Маркър и Ален Рене през 1953 г. Журито прецени, че сложната и амбициозна творба на Кембъл пресъздава изграждането на ценности посредством език, който е едновременно пленителен и актуален.

Кадър от филма It for Others

Кадър от филма It for Others

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС