Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Иржи Менцел: Капитализмът е смешен, комунизмът – трагичен

Някои страни нямат интелектуален потенциал за демокрация, тъпаците са твърде много, казва режисьорът

Иржи Менцел е убеден, че постоянно сме в ерата на егоизма. Кога е имало някаква саможертва?, пита той. Снимка: Кадър БНТ - Иржи Менцел: Капитализмът е смешен, комунизмът – трагичен

Иржи Менцел е убеден, че постоянно сме в ерата на егоизма. Кога е имало някаква саможертва?, пита той. Снимка: Кадър БНТ

Капитализмът е смешен, а комунизмът е трагичен. Това казва в свое кратко интервю пред Бойко Василев в „Панорама“ чешкият режисьор Иржи Менцел, който е в България за фестивала „Синелибри“. По думите му това, което се случва днес в света, е една мешавица, тъй като „всяка трагедия има и своите смешни страници“.

Според Менцел голям проблем за родната му Чехия днес е, че много от умните са се разбягали към чужбина (нещо, което би могло да се приеме за валидно и у нас, бел. ред.), а когато глупавите са на власт, водят нещата към ада и „непрекъснато обръщат очи към руснаците“.

Бойко Василев: Вие разбирате ли днешните чехи?

Иржи Менцел: За жалост, да. Проблемът е в това, че много умни хора се разбягаха в края на миналото столетие, както и сега продължават да напускат. Тъпаците в демократична държава решават нещата. Те просто са повече.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

БВ: Глупостта няма ли право на живот? Нали затова се борихме за демокрация?

ИМ: Да, има, но при това положение как да навлязат в живота умните? Глупавите водят нещата зле, водят ги към ада. Те непрекъснато обръщат очи към руснаците.

БВ: Искате да кажете, че демокрацията не работи, защото не всеки човек е Хашек или Иржи Менцел?

ИМ: Има демократични страни, където повечето умни хора са на власт. Има и такива, които нямат достатъчен интелектуален потенциал за демокрация. Това е пътят към ада.

Менцел е убеден, че постоянно сме в ерата на егоизма. Кога е имало някаква саможертва?, пита той и обяснява, че човешката история е история на егоизма – макар и от време на време да възниква по някоя идея, която се опитва да спре това.

Режисьорът коментира и своя живот, като го описва като „смешен“.

„Просто имах голям късмет – казва той. – За това, което мога и знам, стигнах доста високо. Получих повече, отколкото оценявам, че заслужавам. Кой днес може да каже това? Аз не съм скромен, просто гледам на себе си през собствените си очи. Говоря лошо за себе си, защото по-лошо е, когато другите говорят лошо за мен.“


Цялото видеоинтервю може да се види на сайта на БНТ.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах