Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ишигуро: Времената са несигурни, дано допринеса за позитивна атмосфера

Новият нобелов лауреат определи наградата си като огромна чест

Шведската академия присъди Нобела за литература за 2017-а на Казуо Ишигуро, „който, в романи с огромна емоционална мощ, открива пропастта под илюзорното ни чувство за връзката със света“. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ишигуро: Времената са несигурни, дано допринеса за позитивна атмосфера

Шведската академия присъди Нобела за литература за 2017-а на Казуо Ишигуро, „който, в романи с огромна емоционална мощ, открива пропастта под илюзорното ни чувство за връзката със света“. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Казуо Ишигуро определи Нобеловата си награда за литература като „огромна чест, най-вече защото означава, че вървя по стъпките на най-великите автори в историята, гигантско признание“. Писателят говори пред Би Би Си, като призна, че все още от Нобеловия комитет не са се свързали с него и не е бил сигурен дали не е жертва на фалшиви новини.

„Светът е в много несигурен момент и се надявам Нобеловите награди да са нещо позитивно – заяви писателят. – Ще бъда искрено трогнат, ако по някакъв начин успея да допринеса към позитивна атмосфера в тези нестабилни времена.“

Шведската академия присъди Нобела за литература за 2017-а на Ишигуро, „който, в романи с огромна емоционална мощ, открива пропастта под илюзорното ни чувство за връзката със света“. Постоянният секретар на организацията Сара Даниус определи писането на автора като смесица между работите на Джейн Остин и Франц Кафка, „но трябва да добавите и малко Марсел Пруст, а после да разбъркате, но не твърде много – ето това е неговото писане“.

62-годишният британски писател, роден в Япония, се смята за един от най-значимите автори в англоезичния свят. Няколко пъти е номиниран за „Ман Букър“, а през 1989-а и печели приза с „Остатъкът от деня“.

Ишигуро е автор на осем книги и няколко сценария за кино и телевизия. На български сме чели „Остатъкът от деня“ (1989), „Когато бяхме сираци“ (2000), „Никога не ме оставяй“ (2005), „Погребаният великан“ (2015).

Вижте още: КАЗУО ИШИГУРО С НОБЕЛ ЗА ЛИТЕРАТУРА

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС