POTO

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Искат анулиране на избора филмът на Иван Ничев да ни представя на Оскарите

Режисьорът е член на Националния съвет за кино, гласувал за неговата лента

Режисьорката на филма "Виктория" негодува срещу избора филмът "Българска рапсодия" на Иван Ничев да представя България на наградите Оскар. Снимка: Румен Добрев - Искат анулиране на избора филмът на Иван Ничев да ни представя на Оскарите

Режисьорката на филма "Виктория" негодува срещу избора филмът "Българска рапсодия" на Иван Ничев да представя България на наградите Оскар. Снимка: Румен Добрев

Протест срещу избора „Българска рапсодия“ на Иван Ничев да бъде предложението на България в категорията „чуждестранен филм“ на наградите Оскар бе организиран спонтанно в събота късен следобед в Борисовата градина в столицата. Майя Виткова, режисьор на филма „Виктория“ – останал втори в гласуването, събра кръг от несъгласни лентата на Ничев да бъде пратена в Академията за американско филмово изкуство. 

Националният съвет за кино, избрал „Българска рапсодия“, му е дал 23 гласа, а „Виктория“ е събрал 12 гласа. Гласуването в НСК е било тайно. Ничев, който е член на съвета, не е участвал във вота.

„За пореден път победиха интересите, лобито и конфликтът на интереси. Не може националният ни претендент на наградите Оскар да бъде избиран от комисия, в която един от 12-те члена да има филм, който се състезава срещу останалите! Не може той просто да излезе от стаята по време на гласуването, а да не излезе от състезанието! Иван Ничев трябваше или да напусне съвета, който гласува, или да напусне състезанието“, обяснява Виткова.

„Чух, че репликата на Иван Ничев за нас била: „Някои хора не могат да губят“. Аз мисля, че в случая той е губещата позиция. Той е добре познат режисьор на 74 години и с този случай губи достойнството си. Жалко е на тази възраст да се окажеш в позицията на неразбран или хулен от хора, които работят активно в момента и представят България адекватно извън пределите й“, продължи режисьорката на „Виктория“.

Виткова разкри, че тя и мнозина нейни колеги ще настояват за ново гласуване за български филм, който да бъде пратен на Оскарите. Първоначално смятат да сигнализират в Министерство на културата за конфликта на интереси на Ничев и ще искат от министър Мартин Иванов гласуването да бъде анулирано.

„Виктория“ е дебют в игралното кино на Майя Виткова. Филмът е финансиран от Националния филмов център, от програма „Медия“ на Европейската комисия, от „Виена филм фонд“, а рекламната му кампания е подкрепена от Столична община. Държавната субсидия е над 50% от стойността на продукцията или около 1 млн. лв.. Филмът на Виткова печели субсидията през 2008 г. и едва през декември 2013 г. е завършен. На 19 януари 2014 г. е световната му премиера – на престижния американски кинофестивал „Сънданс“.

Българската предпремиерна гала прожекция е на 17 септември в Дома на киното. Около филма „Виктория“ стартират и серия от сателитни събития – ще бъде издадена нова книга с илюстрации на художничката на филма Рин Ямямура, ще бъде открита фотографска изложба на Димитър Варийски с кадри от филма, ще бъде прожектирана документална лента на Светослав Драганов за снимките на „Виктория“, предстои и концерт с музиката на Калоян Димитров от филма.

 

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС