Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Искат му оставката, извинението не е достатъчно

Творци настояват Вежди Рашидов да бъде отстранен заради „публичното му падение“

На извънредна пресконференция Вежди Рашидов обясни, че цени свободата на словото и обича журналистите. Снимки: Емил Георгиев - Искат му оставката, извинението не е достатъчно

На извънредна пресконференция Вежди Рашидов обясни, че цени свободата на словото и обича журналистите. Снимки: Емил Георгиев

Стотици интелектуалци и граждани не се отказват от искането за оставка на министъра на културата Вежди Рашидов. На извънредна пресконференция в четвъртък скулпторът заяви, че не е искал уволнението на декоратора от Националната галерия Владимир Руменов и дори предложи да бъде възстановен на работа. А на журналиста Георги Ангелов публично се извини за заплахите, оправени в ефир. Това обаче не уталожи гнева, събран в обществото срещу него, както и настояването за оставката му.

Открито писмо до премиера Бойко Борисов набира популярност в интернет. В него подписалите се твърдят, че не молят, а настояват за отстраняването на министъра на културата Вежди Рашидов – „просто защото така е редно“:

„Държавата, в която искаме да живеем, не е хранилка за лоялни хора, а система от правила, които трябва да се спазват.“

Сред подписалите се са журналистът от БНТ Георги Ангелов, Владимир Руменов, Мария Василева, Велислав Минеков, Христо Иванов, Мануела Малеева, Юлия Берберян, Найо Тицин, Ивайло Дичев, Галя и Иво Прокопиеви, Роберт Леви, Мария Ачкова, Камен Алипиев, Мария Спирова, Бедрос Халваджиян, Асен Генов, Бойко Богданов, Тома Белев, Марин Бодаков, Васил Гарнизов, Чавдар Николов, Евгеий Дайнов, Атанас Чобанов, Виктор Лилов, Тихомира Методиева, Райчо Ангелов, Мария Ландова, Силвия Чолева, Константин Павлов-Комитата.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Протестът в четвъртък вечер, искащ оставката на министъра на културата.

Протестът в четвъртък вечер, искащ оставката на министъра на културата.

Предлагаме ви пълния текст на писмото:

Открито писмо до премиера Бойко Борисов
за оставката на Вежди Рашидов, министър на културата

„Г-н Министър-председател на Република България,

Свободата на словото не е просто абстракция, а фундаментално човешко право. През последните дни сме свидетели на откровен натиск от страна на министъра на културата Вежди Рашидов върху уважаван журналист от Българската национална телевизия, както и на уволнени по съмнителен начин негови критици от Националната художествена галерия след участие в критично за действията на министерството предаване.

Смятаме, че подобни действия са много меко казано недопустими в европейска и демократична страна и не можем да стоим безучастни. Държавата, в която искаме да живеем, не е хранилка за лоялни хора, а система от правила, които трябва да се спазват. Независимостта на обществените медии и правото на изразяване на мнение от всеки, включително и на хората на бюджетна издръжка, са точно такива правила. Без тяхното спазване България ще продължава да потъва в класациите за свобода на словото към нова, още по-незавидна позиция.

Г-н Борисов,

Ако смятате това, което се случва през последните дни, за нормално, то някой от нас е сбъркал държавата, в която иска да живее.

Не е време за извинение и замазване, а за ясна позиция.

Ние не се молим, а настояваме за отстраняване на министъра на културата Вежди Рашидов, просто защото така е редно.“

Още едно искане за оставката на Вежди Рашидов бе заявено в интернет – на творците от „Гражданска инициатива „За българската култура“, които протестираха срещу политиката в областта на културата с митинг пред Народния театър на 27 март, Международния ден на театъра. Протестната им нота е адресирана до президента Росен Плевнелиев, председателя на Народното събрание Цецка Цачева, до председателя на Комисията по култура и медии в парламента Славчо Атанасов, премиера Бойко Борисов, до директора на БНТ Вяра Анкова и директора на БНР Александър Велев. В писмото действията на министър Рашидов са наречени „публично падение“.

„Действията на господин министъра още от началото на неговите мандати лавинообразно увреждат всички дялове на културата у нас – от пълния абсурд в ръководенето на българския театър, кино, опера, музика, танц, библиотечно дело, изобразително изкуство и галерии до публичното падение, в което въпросният български министър изпадна, заплашвайки със саморазправа представители на български творчески професии и на български обществени медии“, пишат творците.

Десетки полицаи охраняваха протеста.

Десетки полицаи охраняваха протеста.

Предлагаме ви пълния текст на протестната нота:

Протестна нота
от Гражданска инициатива „За българската култура“

„Във връзка с развилите се събития, последвали предаването „Денят започва с култура“ на Българската национална телевизия от 30 юни 2016 г., и по-специално по отношение на писмения отговор на г-н Вежди Рашидов, понастоящем Министър на културата на Република България, Гражданската инициатива „За българската култура“ заявява своя категоричен протест относно недопустимите инсинуации, залегнали в горепосочения текст на г-н Рашидов.

Напълно съзнаваме, че де факто културата в България не е приоритет на сегашното управление на страната и не се ползва от правото си да се развива свободно (което е нарушение на Конституцията на Република България в нейния чл. 23), но поведението, позицията, отношението и изказът на министъра по повод на въпросното предаване необратимо прекрачват границите на търпимост. Управленските качества на г-н Рашидов са сведени до арогантен нихилизъм, съчетан с повърхностната наивност, че с поредна доза отричане от собствената позиция нанесените от Министъра на културата вреди върху образа на интелигенцията в България, върху образа на уж демократизирало се общество и върху образа на европейската ни държава ще бъдат неглижирани. Не!

Действията на господин министъра още от началото на неговите мандати лавинообразно увреждат всички дялове на културата у нас – от пълния абсурд в ръководенето на българския театър, кино, опера, музика, танц, библиотечно дело, изобразително изкуство и галерии до публичното падение, в което въпросният български министър изпадна, заплашвайки със саморазправа представители на български творчески професии и на български обществени медии.

Ние от Гражданската инициатива „За българската култура“ заставаме категорично зад искането на Асоциацията на европейските журналисти за незабавна оставка на г-н Вежди Рашидов от заемания от него пост на Министър на културата.

ИК на ГИБК
8 юли 2016 г., София“

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах