Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Искате ли да рисувате като Моне?

Седемте съвета на един 14-годишен гений

„Рибари изтеглят лодката си“ - картина на 14-годишния Кийрън Уилямсън. - Искате ли да рисувате като Моне?

„Рибари изтеглят лодката си“ - картина на 14-годишния Кийрън Уилямсън.

Кийрън Уилямсън е на 14 години. И вече се наслаждава на слава, каквато някои от най-великите е художници в историята на изкуството не са успели да постигнат приживе. Британският тийнейджър е добре утвърден в света на изкуството, а и се радва на отлични продажби.

Уилямсън започва, хм, кариерата си на пет години, когато на една семейна ваканция взима със себе си скицник. Тогава прави първите си рисунки, но скоро става ясно, че уменията му далеч надхвърлят драсканиците на повечето деца на негова възраст. Не след дълго негови творби са окачени в местната галерия, до успеха минава съвсем малко време.

Шестнадесетте картини от втората му изложба през 2009 г. са разпродадени за 14 минути на обща стойност 23 800 долара. На следващата му изложба през юли 2010 г. всички картини са изкупени за 30 минути след откриването срещу 196 хиляди долара. През 2014-а колекция от 40 картини на тогава 11-годишния художник бе продадена на търг за 510 хиляди долара. Цената на най-скъпо продадената единична картина на младия художник е стигнала малко над половин милион долара ($502 680).

Днес Кийрън е на 14 години и с тези суми, който печели, е естествено да се предположи, че рискува да превърне преследването на своята страст в обикновено печалбарство. Но той настоява, че това никога няма да се случи, въпреки че състоянието му се изчисляна на 2,6 милиона долара – всичките спечелени с рисуване.

„Не продавам душата си, аз рисувам само това, което ме вдъхновява. Има места и сцени, които съм правил по 3-4 пъти, само защото обичам да ги рисувам. Сърцето ми решава какво ще се появи на платното. Аз никога не мисля какво да направя за повече пари, просто искам да седна някъде сред природата или в ателието си и да рисувам. То е в кръвта ми, независимо дали ми харесва или не. Не мисля, че някога ще мога спра. Рисуването е най-добрият ми приятел“, казва младият художник пред „Дейли Мейл“ в началото на юли.

Кийрън Уилямсън пред платното

Уилямсън е известен като Малкия Моне, а почитателите на изкуството му купуват негови произведения още преди да са завършени. Във видео, качено в сайта на Би Би Си, британецът споделя тайните на своя успех в кратък мастерклас от седем съвета за начинаещи художници, които искат да рисуват като импресионисти.

Съветите на Кийрън за начинаещи импресионисти:

1. Изберете пейзаж, който ви въодушевява

2. Скицирайте пейзажа

3. Оцветете светлите участъци в небето

4. След това – тъмните участъци и полутоновете

5. Нахвърляйте задния план преди предния

6. Добавете детайлите – треви, цветя

7. Изчакайте боите да поизсъхнат, преди да преминете към фигурите на хора и животни

Шансът да започнете да рисувате като Моне (а още по-малко като Мане) е нищожен. Но вероятността да повишите майсторството си, следвайки съветите на младия Киерън, не е малка.

Още творби на Кийрън Уилямсън:

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90