Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ислямистите продават плячкосани антики от 20$ до 150$

Въртят търговия с културни ценности онлайн

Екстремистите оставиха без думи целия свят, разрушавайки с чукове статуи в Музея в Мосул. - Ислямистите продават плячкосани антики от 20$ до 150$

Екстремистите оставиха без думи целия свят, разрушавайки с чукове статуи в Музея в Мосул.

Бойците на Ислямска държава са наводнили онлайн пазара с антиките, които плячкосват от седмици в района на Мосул. Заради повишеното търсене цената на иначе уникални артефакти е паднала главоломно, коментират от офиса на ЮНЕСКО в Ирак. Днес антични монети от V век пр. Хр. може да се открият в сайта за търгове „И-Бей“ на невероятни цени между 20 и 150 долара.

Според организацията „Сирийско наследство“, финансирана от Американския държавен департамент, този тип търговия е особено привлекателна за джихадистите, тъй като дребни по размер, но с висока стойност предмети могат да бъдат лесно пренесени в Турция и Ливан, а след това трафикирани през Португалия и Кипър на територията на Европейския съюз, разказва „Индипендънт“. Там на артефактите се издава фалшив сертификат за произход и се пускат за продажба в интернет.

Всъщност търговията с плячкосани културни ценности е вторият по размер източник на доходи за екстремистите, след продажбата на продуктите на превзетите петролни рафинерии в Сирия и Ирак на черния пазар. Зачестяващите въздушни удари на международната коалиция срещу ИД са насочени именно към пресичането на тези канали.

В последния месец Ислямска държава направиха няколко тежки покушения срещу световното културно-историческо наследство. В началото на март те разпространиха видео, на което с чукове унищожават статуи на 3 хиляди години в музея в Мосул. По-късно стана ясно, че някои от тях са били реплики, но хранилището на институцията също е било плячкосано и до момента не е ясно какво точно е откраднато от там.

Дни по-късно екстремистите сринаха руините на древните асирийски градове Нимруд и Дур Шарукин, както и на друг емблематичен град от региона – Хатра.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg