Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

След погрома над историята, ДАЕШ екзекутира поет

Мохамед Башир ал-Аани има няколко стихосбирки и е известен с критиките си към Башар ал-Асад

Мохамед Башир ал-Аани е автор на три стихосбирки и е известен с лиричния си стил и с опозиционното настроение към правителството на президента Башар ал-Асад. - След погрома над историята, ДАЕШ екзекутира поет

Мохамед Башир ал-Аани е автор на три стихосбирки и е известен с лиричния си стил и с опозиционното настроение към правителството на президента Башар ал-Асад.

Заедно с повсеместния погром върху стотици паметници на културното наследство в Близкия изток, Ислямска държава посяга и на живите представители на културата. Варварите от ДАЕШ са екзекутирали сирийски поет и сина му, които са били похитени след погребение и са били обвинени в измяна, съобщава правозащитна група, цитирана от „Гардиън“. Мохамед Башир ал-Аани е автор на три поетични книги и е известен с лиричния си стил и с опозиционното отношение към правителството на президента Башар ал-Асад, пише и международната писателска организация PEN.

Последната публикувана поема на автора, „Прогонването на изгубилия“, говори за „продължително изтощение“ и завършва със строфата:

„Аз съм онзи, който ще смени спокойствие за поражение“.

Поетът, в средата на 50-те си години, и синът му са били похитени от джихадисти преди няколко месеца в дома им в Деир ез-Зор, след като се върнали от погребението на съпругата на Аани, починала в болница в Дамаск. Заедно с поета и наследника му са били задържани още около 100 души, всички от които екзекутирани впоследствие.

„Шокирани сме и дълбоко натъжени от съобщението, че Мохамед Башир ал-Аани и синът му Елиас са били убити от въоръжената групировка Ислямска държава, обвинила ги в „измяна“ – казва Салил Трипати от PEN. – Предумишленото убийство на цивилни граждани по време на въоръжен конфликт е военно престъпление и онези, които са го извършили, както и тези, които са го наредили, трябва да бъдат изправени пред правосъдието.“

Двамата мъже са последните две културни фигури, станали жертва на джихадистите, след като те убиха журналисти и водещ археолог.

Миналия август ислямистите от ДАЕШ обезглавиха прочут историк в Палмира и провесиха тялото му на колона на централния площад в древния сирийски град, тъй като той отказал да разкрие къде биха могли да са скрити съкровища от археологическия обект.

Вижте още: ПАЗИТЕЛЯТ НА ПАЛМИРА. КАК ДЖИХАДИСТИТЕ ОБЕЗГЛАВИХА ИСТОРИЯТА

Халед ал-Асад, на 82 години, работил повече от 50 години по руините в Палмира, бе играл ключова роля в спасението на безценни антики преди Ислямска държава да поеме контрола над града, но е отказал да напусне града въпреки видимото напредване на джихадистите в негова посока.

Групировката нарочи и журналисти, изправяли се срещу нея, във и извън Сирия. Рукиа Хасан, на 30 г., писал за ежедневния живот в Ракка, която е под контрола на Ислямска държава, бе убит миналата година след обвинение в шпионаш. Жертва на джихадистите стана и репортер в турския град Газиантеп.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90