Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Ислямска държава изгори хиляди редки книги в Мосул

Векове от познанието на човечеството хвърлени в пламъците

Изпепелени са колекция от иракски вестници от началото на 20 век, карти, книги и сборници от отоманския период. - Ислямска държава изгори хиляди редки книги в Мосул

Изпепелени са колекция от иракски вестници от началото на 20 век, карти, книги и сборници от отоманския период.

Бойци от групировката „Ислямска държава” изгориха хиляди книги, в това число редки ръкописи и документи, обхващащи векове от знанията на човечеството. По предварителни данни екстремистката групировка е отнела от завета на хората 8 хиляди книги, изгаряйки архива на библиотеките в иракския град Мосул.

Кореспондентът на „Индипендънт“ Илайджа Маниер пише, че според управителите на една от потърпевшите книжни институции опожарени са над 112 хил. книги и ръкописи, повече от които са в списъка на ЮНЕСКО за редки произведения на изкуството.

Директорът на обществената библиотека в Мосул Ганим Ал-Та казва, че представители на „Ислямска държава” са взривили сградата с експлозиви.

“Хората се опитваха да попречат на терористите да изгорят библиотеката, но не успяха”, предава местният източник IraqiNews.com.

Членове на „Ислямска държава” направили огромна купчина от културни и научни текстове пред сградата и ги подпалили.

Сред погубените документи са колекция от иракски вестници от началото на 20 век, карти, книги и сборници от отоманския период.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg