Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ислямска държава отново в Палмира

Задава ли се унищожението и на оцелелите исторически монументи в древния град?

Палмира девет месец бе извън контрола на Ислямска държава, сега може би това ще се промени. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Ислямска държава отново в Палмира

Палмира девет месец бе извън контрола на Ислямска държава, сега може би това ще се промени. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Джихадистите от Ислямска държава отново са влезли в древния град Палмира – девет месеца, след като изгубиха контрола над него. Информацията, цитирана от Би Би Си, идва от активисти.

„Ислямска държава влязоха в Палмира в събота и сега са окупирали северозападната част на града – казва Рами Абдел Рахман от Сирийската обсерватория за човешки права. – Има сражения между техните сили и армията в центъра на града.“

Палмира е част от световното културно наследство на ЮНЕСКО и бе сред големите туристически дестинации в Сирия преди страната да влезе в гражданска война. През май миналата година в града нахлуха бойците на Ислямска държава, след като вече бяха разрушили редица антични обекти в Сирия и Ирак.

До март тази година, когато древните руини бяха под властта на джихадистите, бяха сринати със земята редица безценни културни паметници – като храмовете на Баал-Шамин и Бел, и двата на по две хилядолетия, както и Триумфалната арка.

Все пак, въпреки унищожението на тези забележителни исторически монументи, по-голямата част от обектите бяха останали неувредени, стана ясно през март, когато сирийското правителство си върна контрола над града.

През лятото беше екзекутиран 82-годишният археолог Халед Асаад, прекарал близо половин век в разкопки в Палмира. Той бе обезглавен, а тялото му – окачено на една от колоните на централния площад в античния град. Причината за убийството му е била, че е отказал да съдейства на ислямистите в търсенето на скрити съкровища.

Вижте още: ПАЗИТЕЛЯТ НА ПАЛМИРА. КАК ДЖИХАДИСТИТЕ ОБЕЗГЛАВИХА ИСТОРИЯТА

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС