Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Ислямска държава руши с чукове древни асирийски статуи (видео)

Ирина Бокова поиска спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН: Тази атака е повече от културна трагедия

Разрушените старини са част от руините на древна Ниневия в Мосул, северен Ирак.  - Ислямска държава руши с чукове древни асирийски статуи (видео)

Разрушените старини са част от руините на древна Ниневия в Мосул, северен Ирак.

Терористите от екстремистката групировка „Ислямска държава” разпространиха ужасяващо видео, в което рушат с чукове древни асирийски статуи в музей в Ирак. Това се случва дни, след като воини на ИДИЛ изгориха над 110 хиляди книги и ръкописи от библиотеките в Мосул.

Разрушените старини са част от руините на древна Ниневия, които се намират в Мосул. Тя е била столица на Асирийската империя, съществувала от 2500 г. до 605 г. преди Христа.

Проявата предизвика остра реакция от ЮНЕСКО. От организацията определиха действията на терористите като „един от безсмислените и най-опустошителни актове в човешката история“. Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова поиска свикване на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради погрома: „Тази атака е повече от културна трагедия, тя е и проблем със сигурността, защото подхранва фанатизма, екстремизма и конфликта в Ирак“.

Елинор Робсън, председател на Британския институт за изучаване на Ирак, твърди, че голямата част от оригиналните статуи са били откарани в Багдадския музей с опасност от посегателство върху тях. Въпреки това каменният крилат бик, който се вижда на разпространеното видео, най-вероятно е оригинал, който е стоял на една от крепостните врати на Ниневия, и датира от седми век.

„Тази статуя е много важна за местното население, тъй като никога не е напускала страната или пък е била преместена в Багдад”, казва доктор Робсън.

Погромът на разрушителният отряд на „Ислямска държава” се е случвал и при талибаните, които потрошиха статуите на Буда в Бамиян, Афганистан, както и при джихадската група от Мали „Ансар ал Дине”, която срина три гробници и унищожи антични ислямски ръкописи в Тимбукту.

Вижте видеото:

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90