Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Испания мести останките на Франко в обикновено гробище

Изнасят костите му от „Долината на падналите“, където са погребани загиналите в Гражданската война в Испания

Франко започва строежа на мемориалния комплекс „Долината на падналите“, където събира костите на загиналите и от двете страни в Гражданската война. Самият той умира от естествена смърт през 1975 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Испания мести останките на Франко в обикновено гробище

Франко започва строежа на мемориалния комплекс „Долината на падналите“, където събира костите на загиналите и от двете страни в Гражданската война. Самият той умира от естествена смърт през 1975 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Испания разреши на правителството да премести останките на диктатора Франко от мемориалния комплекс в „Долината на падналите“ край Мадрид, съобщава „Ел Паис“. В същото време най-висшата инстанция в страната отказа на наследниците на Франко да го погребат в криптата на катедралата Света Алмудена в испанската столица.

Решението на Върховния съд на Испания е останките на Франко бъдат погребани на мадридското гробище Мингорубио, където почива съпругата на диктатора. Внуците му загубиха последната битка на най-високата юридическа инстанция на страната. Адвокатите на роднините на генерала казаха, че възнамеряват да направят всичко, за да избегнат преместването. Защитата дори не изключи завеждането на дело в съда в Страсбург, пише вестник „Vanguardia“.

Междувременно испанските власти се надяват да прехвърлят останките на диктатора преди парламентарните избори, насрочени за 10 ноември, като министър-председателят Педро Санчес ще вземе решение за датата на погребението съвсем скоро, отбелязва изданието.

През февруари испанското правителство обеща да извърши ексхумацията на останките на Франко с достойнство и уважение, независимо от несъгласието на неговите роднини. Властта обяснява изнасянето на костите с необходимостта от превръщането на „Долината на падналите“ в място за помирение след кървавата Гражданска война, а не на поклонение пред останките на диктатора.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

В мемориалния комплекс „Долината на падналите“ са погребани над 30 хиляди загинали участници в Гражданската война в Испания през втората половина на 30-те години на миналия век. Самият Франко умира много по-късно от естествена смърт. Според правителството той не може да почива там.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах