Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Испания оставя Франко в миналото и връща часовниците с час назад

Планират отмяна на решение от епохата на диктатора, изравнил времето с това в Хитлерова Германия

С указ на Франко от 16 март 1940 г. часовата зона в Испания е преместена с един час напред, за да се движи в едно и също време с Третия райх. - Испания оставя Франко в миналото и връща часовниците с час назад

С указ на Франко от 16 март 1940 г. часовата зона в Испания е преместена с един час напред, за да се движи в едно и също време с Третия райх.

Испанското правителство обсъжда отмяната на решение от времето на диктатора Франсиско Франко и може да върне часовниците на полуостровното кралство с час назад, съобщава „Гардиън“.

По традиция Испания се е намирала в Гринуичката часова зона заедно с Великобритания и Португалия, с които физически попада и в същия часови пояс, но Франко е разпоредил преместване на стрелките с един час напред, за да се движи в едно и също време с Третия райх на германската нацистка партия и Адолф Хитлер.

Министърът на труда в Испания Фатима Баньес съобщи в понеделник пред Кортесите, че се надява държавата да възстанови оригиналното отчитане на часовете по Гринуич.

„Искаме работните ни дни да свършват точно в шест и за да постигнем това, ще работим за споразумение с представители на бизнеса и на профсъюзите”, казва г-жа Баньес.

Поддръжниците на преместването на стрелката смятат, че това ще подобри производителността на труда в страната и ще позволи по-добър баланс между трудовия и частния живот. Заради франкисткото часово разпределение досега Испания имаше по-дълго работно време в сравнение с Франция и Португалия.

Народната партия на министър-председателя Мариано Рахой и по-малката партия „Сиудаданос” („Граждани”) се споразумяха за тази промяна още през август. Главната опозиционна сила, социалистите, също не я отхвърлят, така че вероятно мярката ще се радва на подкрепа в иначе фрагментирания испански парламент.

Това не е първият случай, в който Испания се движи в различно време спрямо съседите си. През късната Античност и Средновековието християнското население на Иберийския полуостров е отброявало годините не от Рождество Христово, а по т.нар. „Испанска” или „Цезарова ера”, започваща в 38 г. пр. Хр. Според Испанската ера нашата 2016 г. всъщност е 2044-а. Обичаят да се датират събития по този начин е отмрял постепенно между ХІІ и ХV в.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах