Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Испания плати близо 100 млн. евро за наем на шедьоври

Колекцията „Тисен-Борнемиса“ ще остане достъпна поне до 2036 г.

Пол Гоген, „Минали времена (Mata mua)", част от колекцията
„Тисен-Борнемиса“. Снимка: Уикипедия
 - Испания плати близо 100 млн. евро за наем на шедьоври

Пол Гоген, „Минали времена (Mata mua)", част от колекцията „Тисен-Борнемиса“. Снимка: Уикипедия

Изключителната арт колекция на барон Тисен-Борнемиса ще остане достъпна поне до 2036 г. в едноименния Национален музей, част от „Златния триъгълник на изкуствата“ в Мадрид заедно с музея „Прадо“ и Центъра на изкуствата на кралица София, съобщиха от испанското Министерство на културата. Преди дни правителството на Испания е сключило договор с вдовицата на барон Тисен-Борнемиса – Кармен Сервера – за наем на колекцията за още 15 години. Сумата на наема е 97,5 млн. евро.

В колекцията влизат повече от 300 картини на Пикасо, Матис, Моне, Каналето и много други майстори на живописта. Според договора правителството придобива и право да изкупи с предимство някои от творбите, ако те бъдат предложени на пазара.

Барон Ханс Хенрих Тисен-Борнемиса де Касон е получил колекцията живописни творби на европейски автори от XIV—XIX век в наследство от баща си. По-късно той успява да допълни сбирката с още 1500 платна на автори от началото на ХХ век. През 1992 г. баронът отваря музей, носещ името му, в който излага част от колекцията си, и в онзи момент „Тисен-Борнемиса“ представлява най-голямата частна художествена галерия. През 1993 г. баронът я продава на испанската държава за 338 млн. долара.

Останалите шедьоври баронът раздава на членове на семейството си, но най-много оставя на последната от петте си жени – Кармен Сервера, носителка на титлата „Мис Испания 1961“. Тя продължила да събира картини,  основно произведения от ХIХ и началото на ХХ век. След смъртта на съпруга си през 2002 г. тя подписва първия си договор с държавата за наем на произведенията от колекцията за 15 години. Към картините са прибавени творби на Фрагонар, Курбе, Реноар, Дега, Гоген и др. Договорът е изтекъл през 2017 г.

След дългогодишни преговори най-после е факт специален кралски указ, който е позволил да бъдат дадени определени гаранции за колекцията, включително и това, че картините ще бъдат излагани винаги заедно и няма да бъдат скривани в хранилища. Този договор решава и проблема с шедьовъра на Гоген „Минали времена (Mata mua)“. През 2020 г. по време на карантината Кармен Сервера изнесе картината извън страната, което предизвика опасения, че може да я предложи за продажба, въпреки уверенията ѝ, че ще върне платното, когато договорът бъде подписан.

След края на дългите преговори Мадрид гарантира целостта на „Златния триъгълник“ и съдбата на някои от най-прочутите картини от колекцията на Тисен-Борнемиса.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg