Летен сезон

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Истанбул с нов музей за съвременно изкуство

Собственост е на фондация „Коч“, основен спонсор на Истанбулското биенале

Музеят в квартал „Долап дере“ разполага с няколко изложбени зали, два театъра и тераса за скулптури. Снимка: „Артер“ - Истанбул с нов музей за съвременно изкуство

Музеят в квартал „Долап дере“ разполага с няколко изложбени зали, два театъра и тераса за скулптури. Снимка: „Артер“

Истанбул вече посреща ценители в Музей за съвременно изкуство, който „променя играта“, по думите на директора на институцията Мелих Ферели. „Малкото бяло кубче“ в квартал „Долап дере“ в центъра на града разполага с площ от 18 хил. кв. м, в които ще излага концепциите си за изкуство нестопанската организация „Артер“. Откриването бе на 13 септември и съвпадна с 16-ото Истанбулско биенале, отбелязва „Арт Нюзпейпър“.

Тридесет и пет изложби и над 180 арт пърформанса, организирани от „Артер“ през изминалите десет години, били само „репетиция“ за сегашния музей. „Артер“ се финансира от фондация „Коч“, създадена преди 50 години от един от най-богатите предприемачи в Турция – Ахмет Вехби Коч (1901 – 1996), основател на „Коч Холдинг“ – един от най-големите частни финансово-индустриални конгломерати в Турция.

През 2005 г. настоящият директор на музея Ферели е назначен за културен консултант на фондацията и разработва стратегия специално за съвременното изкуство. В негова основна цел се превръща запълването на „доста голяма празнина“ в образователната система в Турция, където „аналитичното мислене и намирането на личната креативност не се насърчава“.

От 2007 г. „Коч Холдинг“ е основен спонсор на Истанбулското биенале и постепенно авторитетът му в съвременното изкуство в Турция става все по-голям. В колекцията си организацията вече има над 1,3 хил. произведения, около половината от които са на турски художници. Именно тази колекция ще залегне в основата на новия музей. Сред експонатите са изложени и произведения на прочути художници като Тийстър Гейтс, Зигмар Полке, Мона Хатум, както и турските артисти Саркис и Айша Еркмен.

С 3 хил. кв. м изложбено пространство, два театъра и тераса за скулптури, музеят е създаден така, че да „позволи на артистите да мислят различно“, обяснява Ферели. Заедно с колекцията и сградата, новият музей струва над 120 млн. евро, по данни на Фондация „Вехби Коч“.

В началото в галериите ще се разположат 7 експозиции, а бъдещите планове включват сценичен пърформанс на международен скулптор и опера през 2021 г.

През 2017 г., скулптура от колекция на „Фондация Коч“ понесе критиките консервативните ислямисти в страната заради изложбата „Вратите са отворени за тези, които почукат“, разположена в имението на султан Абдул Меджид II. Проблем стана скулптурата с голо тяло на Рон Мюек „Човекът под пуловер“ – тя бе разположена край камина, покрита с плочки, която ислямистите приеха за михраб – място за молитвата на имама в джамията.

Ферели заяви, че хора от всякакви религии са се стекли да видят експозицията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах