Истерия и отвращение от новия филм на Ларс фон Триер (видео)

Зрители масово напускат премиерната прожекция на „Къщата, която Джак построи“ в Кан. Останалите бурно аплодират

Постерът на филма  имитира „Лодката на Данте“ - картина на Дьолакроа от 1822 г., която показва Данте в ада, придружен от водача му Вергилий.  - Истерия и отвращение от новия филм на Ларс фон Триер (видео)

Постерът на филма имитира „Лодката на Данте“ - картина на Дьолакроа от 1822 г., която показва Данте в ада, придружен от водача му Вергилий.

За много хора едно от най-очакваните заглавия в Кан беше „Къщата, която Джак построи“ – нормално, когато става дума за нов филм на талантливия провокатор Ларс фон Триер. Вчера едновременно с премиерата на Лазурния бряг излезе и първият трейлър на филма, а днес заедно с прожекцията за журналисти бе публикуван и забележителен постер – и вече интересът става масов. Но също и отвращението.

Постерът имитира доста ефектно „Лодката на Данте“ – картина на Дьолакроа от 1822 г., която показва Данте в ада, придружен от водача му Вергилий. В ролята на Данте е Мат Дилън, Вергилий е Бруно Ганц.

Йожен Дьолакроа, „Лодката на Данте“, 1822, Лувър

Мат Дилън играе умния и талантлив Джак, който много обича да убива хора. Той няма някаква особена техника, нито предпочитания към определен тип жертви. Той просто убива, често експериментира и подхожда към убийствата като към произведения на изкуството.

Първоначално Ларс фон Триер планирал да снима тв сериал, но впоследствие „Къщата, която Джак построи“ се превърнал в игрален филм.

Днес критици и журналисти, гледали филма, масово се оплакваха в Туитър, пише сайта The Wrap.

„Този път Ларс фон Триер отиде твърде далеч“, пише един критик.

„Просто си излязох от „Къщата, която Джак построи“. Отвратително. Претенциозно. Гадно. Мъчително. Жалко“, уточнява друг.

„Хората си излизат от новия филм на Ларс фон Триер. Като че ли не знаеха, че това е негов филм“, чуди се трети.

Филмът има и защитници – останалите на премиерната прожекция бурно го аплодират. Но заглавието на едно от първите ревюта за „Къщата, която Джак построи“ е „Най-шокиращото в новия филм на Ларс фон Триер е колко скучен е той“. Очевидно ще трябва да се гледа.

Bookshop 728×90