VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Истерия за концерта на Иво Погорелич в София

На 22 години обявен от Марта Аргерич за гений, пианистът ще свири у нас 38 години след първото си гостуване

Иво Погорелич подкрепя редица благотворителни каузи, подпомага и млади музиканти. Снимка: „Вирджиния рекърдс“ - Истерия за концерта на Иво Погорелич в София

Иво Погорелич подкрепя редица благотворителни каузи, подпомага и млади музиканти. Снимка: „Вирджиния рекърдс“

Виртуозен пианист, чиито интерпретации са известни по цял свят, ще излезе на сцената в зала „България“ на 26 януари. Иво Погорелич, когото столичните ценители са слушали още преди 38 години, се завръща пред българската публика, за да изпълни заедно със Софийската филхармония Концерт за пиано от Роберт Шуман. Местата в залата свършиха преди месец и половина, миналата седмица извънредно бяха пуснати билети за правостоящи, които бяха продадени за 2 часа.

Роденият през 1958-а в Белград, Югославия, Иво Погорелич се представя за първи път у нас през 80-те години – малко след като нашумява на световната сцена. Изнася рецитал в София през 1982-а, а през 1984-а концертира със Софийската филхармония.

Името му се прочува със скандал през 1980-а, когато журито на Международния конкурс „Фредерик Шопен“ не го допуска до финал. Причината е във фрапантната интерпретация, която изпълнява. Виртуозната пианистка Марта Аргерич също е в комисията, обявява 22-годишния сърбо-хърватин за гений и в знак на протест напуска журито. Погорелич е руски възпитаник, завършил Московската консерватория, затова и случаят намира широк отзвук в медиите и недоволните от елиминирането му са изключително много.

Неуспехът на този конкурс му отваря път към световната сцена. Само година по-късно той дебютира в „Карнеги хол“ със солов концерт, който поставя началото на международната му изпълнителска кариера. Следват изяви в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк, Рим… Творческият му път претърпява над 10-годишен застой след смъртта на съпругата му. На сцената се завръща през 2007 г.

Дълги години работил с „Дойче грамофон“, през 2019-а Погорелич подписва договор със „Сони класикъл“. Първият им съвместен запис е Втората клавирна соната от Рахманинов заедно с две сонати от Бетовен – № 22 във фа мажор и № 24 във фа диез мажор.

Пианистът помага на редица млади музиканти да се реализират – през 1986 г. създава стипендия за надарени млади артисти в Хърватия. През 1989 г. се заема с фестивал за таланти, които получават шанс да свирят на една сцена с него. Пет години по-късно основава фонд за набиране на средства за построяване на специализирана клиника за родилна помощ в Сараево. Изнася благотворителни концерти за Червения кръст, подкрепя каузи като борбата против рака и множествената склероза, посланик е на добра воля към ЮНЕСКО.

Във втората част на концерта на 26 януари Софийската филхармония ще изпълни Симфония № 7 от Бетовен. Диригент е Найден Тодоров.

След събитието Погорелич ще се срещне със свои почитатели във фоайето на зала „България“ и ще дава автографи. На място ще се предлагат и най-популярните албуми на пианиста.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg