Този текст е публикуван преди повече от 6 месеца

Истерия за концерта на Иво Погорелич в София

На 22 години обявен от Марта Аргерич за гений, пианистът ще свири у нас 38 години след първото си гостуване

Иво Погорелич подкрепя редица благотворителни каузи, подпомага и млади музиканти. Снимка: „Вирджиния рекърдс“ - Истерия за концерта на Иво Погорелич в София

Иво Погорелич подкрепя редица благотворителни каузи, подпомага и млади музиканти. Снимка: „Вирджиния рекърдс“

Виртуозен пианист, чиито интерпретации са известни по цял свят, ще излезе на сцената в зала „България“ на 26 януари. Иво Погорелич, когото столичните ценители са слушали още преди 38 години, се завръща пред българската публика, за да изпълни заедно със Софийската филхармония Концерт за пиано от Роберт Шуман. Местата в залата свършиха преди месец и половина, миналата седмица извънредно бяха пуснати билети за правостоящи, които бяха продадени за 2 часа.

Роденият през 1958-а в Белград, Югославия, Иво Погорелич се представя за първи път у нас през 80-те години – малко след като нашумява на световната сцена. Изнася рецитал в София през 1982-а, а през 1984-а концертира със Софийската филхармония.

Името му се прочува със скандал през 1980-а, когато журито на Международния конкурс „Фредерик Шопен“ не го допуска до финал. Причината е във фрапантната интерпретация, която изпълнява. Виртуозната пианистка Марта Аргерич също е в комисията, обявява 22-годишния сърбо-хърватин за гений и в знак на протест напуска журито. Погорелич е руски възпитаник, завършил Московската консерватория, затова и случаят намира широк отзвук в медиите и недоволните от елиминирането му са изключително много.

Неуспехът на този конкурс му отваря път към световната сцена. Само година по-късно той дебютира в „Карнеги хол“ със солов концерт, който поставя началото на международната му изпълнителска кариера. Следват изяви в Париж, Лондон, Мадрид, Брюксел, Ню Йорк, Рим… Творческият му път претърпява над 10-годишен застой след смъртта на съпругата му. На сцената се завръща през 2007 г.

Америка за България

Дълги години работил с „Дойче грамофон“, през 2019-а Погорелич подписва договор със „Сони класикъл“. Първият им съвместен запис е Втората клавирна соната от Рахманинов заедно с две сонати от Бетовен – № 22 във фа мажор и № 24 във фа диез мажор.

Пианистът помага на редица млади музиканти да се реализират – през 1986 г. създава стипендия за надарени млади артисти в Хърватия. През 1989 г. се заема с фестивал за таланти, които получават шанс да свирят на една сцена с него. Пет години по-късно основава фонд за набиране на средства за построяване на специализирана клиника за родилна помощ в Сараево. Изнася благотворителни концерти за Червения кръст, подкрепя каузи като борбата против рака и множествената склероза, посланик е на добра воля към ЮНЕСКО.

Във втората част на концерта на 26 януари Софийската филхармония ще изпълни Симфония № 7 от Бетовен. Диригент е Найден Тодоров.

След събитието Погорелич ще се срещне със свои почитатели във фоайето на зала „България“ и ще дава автографи. На място ще се предлагат и най-популярните албуми на пианиста.

Има ни заради вас

Скъпи приятели, читатели на „Площад Славейков”,

През трудните месеци на карантината, когато културата беше поставена на пауза, ние преминахме заедно с вас и благодарение на вас, без да спрем и за миг. Успяхме да ви заведем там, където изкуството е живо. Бяхме вашият пътеводител за безплатните изложби, концерти, опера, кино... Разказвахме ви за новото и за древното в света на изкуството, за усилията на творците да оцелеят в кризата. Внимавахме да не допускаме фалшиви новини – родни или чужди.

Благодарение на вашата подкрепа и дарения успяхме да преминем през първите трудни месеци. Помощта ви доказа, че сме ви необходими.

За съжаление, вирусът все още не си е отишъл, културата ще мине през дълъг период на възстановяване. Нашата мисия е да бъдем до нея, да ѝ помагаме, за да се завърне в пълния си блясък пред своята публика. Затова отново се обръщаме към вас, нашите читатели: не спирайте да ни поддържате. Без вас ще оцелеем трудно, културата има нужда от професионални медии, които да я подкрепят и да я свързват с вас, публиката.

Все още се нуждаем от вашата финансова подкрепа. Благодарим ви от сърце за всичко направено досега и за всичко, което ще направите в бъдеще.

Има ни за вас и заради вас.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Платформа A6 3

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах