Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Истерия за „Прас-прес“

Подигравките ще бъдат без задръжки. Защото след толкова години на „внимателни и слугински медии“ България стигна до „под кривата круша“

Екипът на „Прас-прес“ обещава, че няма да цепи басма на никого - защото „карикатурата осмива, а не хвали“. - Истерия за „Прас-прес“

Екипът на „Прас-прес“ обещава, че няма да цепи басма на никого - защото „карикатурата осмива, а не хвали“.

Невероятно, но факт: вестникът отново стана търсена стока. Днес по реповете в цялата страна отговаряха с „не“: „Не, свърши“. Първият брой на хумористичното издание „Прас-прес“ се изчерпа по вестникарските будки още в ранните часове на деня, нямаше го дори в Lafka, които също трябваше да го разпространяват. Куриозното е, че най-големият разпространител на печата у нас – Делян Пеевски – е „вдъхновител“ заедно със своите медии на новия вестник – органа на невъзпитаните карикатуристи Чавдар Николов, Христо Комарницки и Чавдар Георгиев.

След сериозно търсене в центъра на София и някои близки квартали, „Площад Славейков“ успя да се сдобие с един брой. Открихме го на културно място, разбира се – „Дюкян Меломан“. Също като френското острие на сарказма „Шарли Ебдо“, и нашият „Прас-прес“ е в неголям обем – 8 страници, но като колегите си в Париж, и нашите ще докарат силен гняв на своите герои. Вестникът започва с Корнелия Нинова (заедно с Бойко Борисов в леглото) и завършва с Корнелия Нинова – садо-мазо бомба, забила токчета върху канадското знаме…

В първата си редакционна статия, озаглавена „Мани, манифесто“, екипът на „Прас-прес“ обещава, че няма да цепи басма на никого – защото „карикатурата осмива, а не хвали“. Твърдят, че вестникът ще се докосне „до всеки известен политик или фигура в обществото“:

„Няма тия, няма ония – пишат в „Прас-прес“. – Щом си дръзнал да се качиш на обществената сцена, ще търпиш да те карикатурят. Политиците ни и без друго са се превърнали в живи карикатури. Като страна на опашката на по свобода на словото в Европа, дори и по-назад от някои азиатски и африкански държави, България има нужда от повече осмиване. Дори брутално осмиване.

Изданията у нас, които публикуват карикатури, са малко, а още по-малко са онези, които наемат на работа карикатуристи. Една от причините в последните години е слугинското поведение на медиите. Те обслужват властта. Галят я, масажират я, облизват я където трябва. 

И някои политици не търпят карикатури. Обиждат се. Една нова английска поговорка гласи: „Онзи, който лесно се обижда, трябва да бъде обиждан по-често“. Затова ще ги рисуваме с невъзпитани карикатури.

Вестниците се огъват пред силните на деня и пред определени политици, които приемат за свои фаворити. За нас всички са фаворити, всички ще получат нашето внимание, нашия ритник в задника.“

От „Прас-прес“ са категорични, че подигравките при тях ще бъдат без задръжки. Защото след толкова години на „внимателни и слугински медии“ България стигна до „под кривата круша“.

„Затова нашите карикатури са стъпки към свободата на печата и разчистване на пътя за успех на България“, пишат авторите на новия вестник.

Освен лидерите на двете водещи партии, между героите, изобразени в първия брой на „Прас-прес“, е „Гласът народен“  Светльо Витков – в компанията на „реформаторите“ Меглена Кунева и Петър Москов, видимо убеждаващи го да се включи в играта „Син кит“. На друга карикатура българският държавен глава е в компанията на руска мечка – „най-първата дама“. Не е пропуснат и главният прокурор Сотир Цацаров – изобразен в танца „Тра-ла-ла ленд“ с Темида. Кметът на София Йорданка Фандъкова пък е показана без дрехи, върху билет за градския транспорт…

Сред авторите на „Прас-прес“ е Емил Георгиев от „Площад Славейков“. В статия за наградите „Оскар“ той развива идеята, че колкото и да е неприятен гафът с обявяването на най-добрия филм, той все пак оставя малка надежда за нас: щом такава грешка е възможна в най-главната категория, колко ли по-вероятна е в някоя по-маловажна, например за късометражна анимация. Вече няма как да сме сигурни, че „Сляпата Вайша“ на Теодор Ушев не е истинският победител.

ВАКЛУШ 1

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах