VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Истината за войната е излъчвана по руските телевизии зад граница

Хакери са пробили в Деня на Русия основните официални руски тв канали, предавани чрез сателит

Снимка: Стопкадър от НТВ - Истината за войната е излъчвана по руските телевизии зад граница

Снимка: Стопкадър от НТВ

Масирана хакерска атака проби вчера, точно в Деня на Русия, руските телевизии, излъчвани чрез сателит. Кадри от излъчването на антивоенни материали и информация за случващото се пръв публикува във Фейсбук руският писател и журналист Андрей Шипилов, който в момента живее в Кипър. По-късно атаката беше потвърдена от множество зрители от различни страни.

От хакерското нападение са били засегнати „Первъй канал“, „Росия“ и НТВ. По канал „Росия“ без спиране са разказвали как войната в Украйна е засегнала джоба на руснаците. В ефир са прозвучали думи за „пълното сриване на икономиката вътре в страната“, понижаване на експорта на газа, увеличаването на стойността на потребителската кошница и изчезването на много стоки от рафтовете на магазините, което влияе на ръста на цените.

По „Первъй канал“ са говорили за това, че загубите в личен състав на Руската армия за месеците на войната в Украйна са надвишили 30 хиляди души, а корумпирани политици и генерали са „окрали военния бюджет, вследствие на което руската армия се е оказала неподготвена за всякакви реални бойни действия“.

В същото време по НТВ е вървял материал, в който Русия е била наричана „страна на вдовици“, „страна на армия от просяци“, „страна на ръба на пропастта“ и „страна без бъдеще“. Заедно с това е била транслирана заставка с траурна лента върху портрета на Путин на фона на жизнерадостен танц на руски полицаи.

По-късно вечерта интернет сървисът „Смотрим.ру“, чрез който руските телевизионни канали могат да бъдат гледани онлайн на компютър, също е бил пробит от неизвестни хакери. Собственик на „Смотрим.ру“ е Всеруската държавна телевизионна излъчвателна компания. В продължение на половин час в сайта на сървиса е била излъчвана заставка с надпис: „Путин унищожава украинците! Спрете войната!“. През това време телевизионните програми са оставали недостъпни.

Още от началото на инвазията на Русия в Украйна хакерите от „Анонимните“ заявиха, че ще извършват непрестанни атаки срещу сайтовете на руските държавни учреждения и медии. Досега от подобни атаки са пострадали сайтовете на Кремъл, на Държавната Дума, на министерствата на отбраната, културата и енергетиката, агенция ТАСС, изданието „Известия“ и много други.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90