Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Истинска снимка победи в конкурс за изображения, създадени от ИИ

Заснето по традиционния начин изображение спечели Наградата на публиката

Заснетата в природата с фотокамера снимка на фламинго е била дисквалифицирана. Снимка: Miles Astray - Истинска снимка победи в конкурс за изображения, създадени от ИИ

Заснетата в природата с фотокамера снимка на фламинго е била дисквалифицирана. Снимка: Miles Astray

Истинска снимка, направена от професионален фотограф, спечели наградата на публиката в конкурс за генерирани от изкуствен интелект изображения, съобщи изданието „PetaPixel“.

Фотографът Майлс Естри изпратил истинска, но сюрреалистична снимка на фламинго, без да уведомява организаторите, че е създадена по класически начин – с фотокамера. Кадърът влязъл в тройката на победителите и спечелил специалната Награда на публиката в конкурса, организиран от платформата „1839“.

След това фотографът уведомил организаторите за действията си и снимката на фламингото била дисквалифицирана и изтрита от сайта.

Исках да покажа, че природата все още може да победи машината и истинската работа на творците все още има своите достойнства“, казва Естри пред „PetaPixel“.

Награденото с първо място изображение в конкурса за ИИ – „Без заглавие“

Майлс Естри е първият фотограф, спечелил в състезание с изкуствен интелект. Вече в няколко случаи генерирани изображения бяха награждавани на конкурси за истински фотографии, преди да се разбере, че са дело на изкуствен интелект.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg