Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Истинската чудовищна история зад „Моби Дик“

„В сърцето на морето“ е разказ за действителните събития, вдъхновили Херман Мелвил да напише романа

Ран Хауърд се е опитал да направи филм-зрелище, който освен да смае зрителите, да ги накара и да се замислят - за отношенията между човека и природата, за морала на лова, за това на какво сме способни, за да оцелеем. - Истинската чудовищна история зад „Моби Дик“

Ран Хауърд се е опитал да направи филм-зрелище, който освен да смае зрителите, да ги накара и да се замислят - за отношенията между човека и природата, за морала на лова, за това на какво сме способни, за да оцелеем.

Носителят на „Оскар” Рон Хауърд („Красив ум”, „Аполо 13“) е режисьор на историческото екшън приключение „В сърцето на морето“ по бестселъра на Натаниъл Филбрик, който описва злополучно завършилото плаване на американския китоловен кораб „Есекс“. 

През 1820 година платноходът „Есекс“ излиза от Нантъкет на лов за китова мас. Собствениците на кораба назначават за капитан неопитния Джордж Полард-младши (Бенджамин Уокър), вместо познаващия отлично работата Оуен Чейс (Крис Хемсуърт), който става негов първи помощник. Изпълнени с омраза и презрение един към друг, двамата мореплаватели се надяват да напълнят кораба с китова мас колкото може по-скоро, за да се разделят завинаги.

IMG_2542-0.jpg

Героят на Крис Хемсуърт на пристанището преди отплаването на платнохода „Есекс“.

Затова, когато научават, че в средата на Тихия океан има място, където стадата с китовете са толкова многобройни, че стигат чак до хоризонта, без да се замислят потеглят натам. Но се оказва, че „пасящите китове“ са охранявани от огромен бял самец, с почти човешко чувство за мъст. Кит – ловец на китоловци – при това способен да потопи не само лодките им, но и целия кораб.

Ловът на китове и китоловци

Тази морска катастрофа вдъхновява писателя Херман Мелвил да напише класическия роман „Моби Дик“. Но това е само половината история. „В сърцето на морето“ разкрива опустошителните последици от сблъсъка с чудовището, когато след преживените бури, глад, паника и отчаяние, оцелелите членове екипажа са принудени да направят немислимото, за да оцелеят. И да срещнат отново белия кит.

Без да навлизаме в повече подробности, ще припомним, че по време на снимките на „В сърцето на морето“, Крис Хемсуърт сподели в Туитър снимка, на която изглеждаше съвсем различно от познатия здравеняк, изиграл ролята на скандинавски бог в „Тор“. Под снимката пишеше:

„Опитвам нова диета/тренировъчна програма, нарича се „Изгубени в морето“. Не бих я препоръчвал никому…“

Така Хемсуърт се включи в елитната група на най-всеотдайните актьори, отслабвали драматично заради роля – редом със спечелилите Оскари Матю Макконахи, Том Ханкс и Крисчън Бейл.

Крис Хемсуърт преди и след диетата „Изгубени в морето“

Заедно с партньорите си във филма Килиън Мърфи и Бен Уокър, Хемсуърт приемал в продължение на повече от месец само по 500 калории дневно (около 20% от препоръчителната дневна порция), за да изобрази убедително вида на човек, прекарал 90 дни в открито море. Но това е едно от предизвикателствата на тази професия, което може би не изглежда толкова страшно, когато се прави под строг лекарски контрол (и срещу много добро заплащане).

„В сърцето на морето“ е изграден като разказ в разказа. Филмът описва срещата на писателя Херман Мелвил (Бен Уишоу) с Том Никерсън (Брендан Глийсъм), последният оцелял моряк от „Есекс“, 30 години след събитията. 30 години, в които той не е отронил и дума за случилото се с екипажа. Но Мелвил успява да убеди стария моряк да се освободи от мрачните спомени и ужасяващата история излиза наяве.

Атаката на белия кит

Ран Хауърд се е опитал да направи филм-зрелище, който освен да смае зрителите, да ги накара и да се замислят – за отношенията между човека и природата, за морала на лова, за това на какво сме способни, за да оцелеем, а ако щете и за значението на китовата мас по онова време, което е като значението на нефта днес. Във „В сърцето на морето“ зрелището е грандиозно. Сцените с морската буря, лова на китове и особено битката на кораба с бялото чудовище са направени страхотно, а технологията 3D е използвана с максимален ефект, без нищо прекалено или дразнещо. Но дали е успял и да накара публиката да замисли за всичко гореизброено – не е толкова сигурно.

Все пак повече от десет години – може би от „Капитан и командир“ (2003), Холивуд не ни беше изпращал в открито море, в онази епоха, когато само няколко сантиметра дърво са делили шепа смели мъже от знайни и незнайни морски чудовища в бездната под тях. Сега го прави по великолепен начин. Забавлението е гарантирано. А който иска и замисляне – по-добре да прочете „Моби Дик“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90