Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Истинската история на „Шампионът от Аушвиц“ разказана във филм (видео)

Полската продукция има всички предпоставки да кандидатства за „Оскар“

Животът на боксьора от Аушвиц е разказвана неведнъж в киното, но сега има възможност да добие световна популярност. Снимка: Робърт Паука/IMDb - Истинската история на „Шампионът от Аушвиц“ разказана във филм (видео)

Животът на боксьора от Аушвиц е разказвана неведнъж в киното, но сега има възможност да добие световна популярност. Снимка: Робърт Паука/IMDb

Истинската история на един от първите затворници в концентрационен лагер и борбата му за оцеляване ден за ден, благодарение на таланта му да се боксира, разказва полският филм „Шампионът от Аушвиц“. Драмата проследява историята на Тадеуш „Теди“ Петжиковски и носи всички характеристики, за да се предположи, че това ще бъде полският кандидат за „Оскар“ в чуждоезиковата категория, отбелязва „Гардиън“.

Тадеуш не е евреин. Състезава се професионално в категория „Петел“, но след началото на нацистката окупация на Полша от септември 1939 г., той участва в Обсадата на Варшава. В началото на 1940 г., когато поляците губят битката, той опитва да избяга във Франция – пристан за голям брой войници от полската армия. Арестуват го в Унгария и го депортират обратно в родината му, където е разпитван и измъчван от Гестапо. През юни 1940 г. той е преместен от обикновен затвор в концентрационния лагер и става част от първата масова депортация на затворници в Аушвиц (номерът му е 77).

През годините са правени няколко опита за екранизация на живота на Теди, което може би обяснява защо сценаристът и режисьор Мачей Барчевски е избрал тъкмо тази тема за дебюта си. „Шампионът от Аушвиц“ не навлиза в детайли на събитията, довели до отнемането на свободата на боксьора. Вместо това действието се фокусира върху Теди затворника, който всеки ден се бори за оцеляването си, като върши различна работа. Неизбежно, голяма част от задачите, които му възлагат, са да разчиства труповете и да се абстрахира от писъците на по-слабите от него лагерници.

Когато немски офицер го разпознава от предвоенната му боксьорска кариера, пред затворника се отваря златна възможност – да се бие за развлечение на отегчените нацисти. Ако се справи добре, получава по-голяма порция храна. С времето той започва да споделя спечеленото с останалите затворници.

Филмът вече е имал полска премиера, на 3 септември ще тръгне и по британските кина. Засега не се планира широко разпространение в България.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90