Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Истинската история зад „Разкопките“ на „Нетфликс“

Филм за откриването на некропола с кораба-ковчег на англосаксонския крал Редуалд

Ралф Файнс и Кари Мълиган в „Разкопките“ - Истинската история зад „Разкопките“ на „Нетфликс“

Ралф Файнс и Кари Мълиган в „Разкопките“

Некрополът Сътън Ху в Съфолк е сред най-важните открития при археологически разкопки във Великобритания. Датиран от VI или началото на VII век, той осветлява за учените период в английската история, наситена с митове и легенди.

За откриването на Сътън Ху, чиито артефакти днес са изложени в Британския музей, разказва новият филм „Разкопките“ на „Нетфликс“. С премиера на 29 януари, за седмица филмът успя да натрупа значителен брой зрители и се изкачи в Топ 10 на най-гледаните филми на платформата у нас. Продукцията, с режисьор сравнително непознатия на международната сцена Саймън Стоун, се радва на 87% позитивни ревюта на критиците и 80% одобрение от зрителите, сочи статистиката на „Ротън Томатоус“.

„Разкопките“ е базиран на едноименния исторически роман на Джон Престън. Действието се развива в навечерието на Втората световна война, 1938 и 1939 г. Идит Прити (Кари Мълиган), богата вдовица, живее в голямо имение с малкия си син и няколко слуги, в неяния имот има няколко могили и когато държавата отказва да финансира разкопките им, тя наема археолога любител Базил Браун (Ралф Файнс). Не след дълго най-голямата от могилите разкрива своето съкровище – изключително запазен 27-метров англосаксонски кораб.

Първоначално Браун смята, че става дума за викингски кораб, но попада на златни и сребърни украшения, които го навеждат на мисълта, че корабът е съхранявал тялото на важна историческа личност. Сензационна находка привлича вниманието на Британския музей и от там спешно пращат екип от археолози, който да поеме разкопките от Браун, но в крайна сметка заработват заедно.

Според историческите документи разкопките започват през юни 1938 г. В продължение на два месеца Браун и екипът му разкопават три могили, в които намират брадва и железни нитове. Година по-късно той се завръща в Сътън Ху и след само три дни позкъсно асистентът му Джон Джейкъбс попада на железен болт, който се оказва част от кораб. Първата златна находка е намерена на 21 юли от археоложката Пеги Пигът.

В дневника си Браун пише, че дървеният корпус на кораба бил почти напълно разложен през годините. В наши дни се смята, че корабът е представлявал ковчег на саксонския крал Редуалд, починал през 625 г. Намерени са златни накити, византийски сребърни предмети, меч с позлатена дръжка, монети. Най-популярната находка е параден шлем, украсен с фигура на дракон и изобразяващ бойни сцени.

Железния шлем от некропола Сътън Ху. Снимка: Уикипедия

От Британския музей съобщават, че откакто е излязъл филмът на „Нетфликс“ интересът към Сътън Ху е нараснал тройно. Един от най-разглежданите артефакти в онлайн страницата на музея е тъкмо този шлем.

Общо 263 са описаните находки от некропола. Произходът на някои е от Южна Азия. Събраните артефакти са „висококачествена изработка и произхождат не само от територията на Англия, но и от цяла Европа“, пише бившият директор на Британския музей Дейвид М. Уилсън в документи от 1946 г. Сътън Ху преобръща представите на историците за Средните векове на Англия – период, който „не ни е оставил нищо по-голямо от кофа и нищо по-дълго от меч“. Некрополът в Съфолк показва, че схващането, че по онова време са живели хора примитивни хора без морален или културен ориентир, са абсолютно погрешни и предците на англичаните са търгували на територия, която се е равнявала на Римската империя.

Съдбата на персонажите от филма е следната. Прити дарява на Британския музей съкровищата от некропола, за което Нейно величество ѝ предлага Ордена на Британската империя, но получава отказ. Прити умира през 1942 г. от сърдечен удар. Браун не получава признание за приноса си в разкопките, но не е съвсем забравен. През 1966 г. получава пенсия от 250 паунда годишно заради участиието си в откритието. В селото, в което живее – Рикингхол, кръщават улица на него. Пеги Пигът се радва на 60-годишна кариера като уважаван археолог, специалист по Бронзовата епоха и праисторията.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg