Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Истинската страст винаги е гола

Гаспар Ное, режисьорът на най-забранения филм на годината – „Любов“, разсъждава за цензурата, порнографията и правилата на секса

Според Гаспар Ное именно телесната, дактилна страна на любовната страст може да предизвика най-силна зависимост.  - Истинската страст винаги е гола

Според Гаспар Ное именно телесната, дактилна страна на любовната страст може да предизвика най-силна зависимост.

На Киномания още показват скандалния филм „Любов“ на Гаспар Ное. „Площад Славейков“ вече публикува един умерено критичен материал по този повод (вижте в ОЩЕ ПО ТЕМАТА). Но нека видим и мнението на най-засегнатия – човекът зад проекта. Работещият във Франция аржентински режисьор Гаспар Ное сподели пред руския сайт Лента.ру какво мисли за забраните и защо е убеден, че (всяка) „Любов“ има нужда от секс.

Ное разбира, че някои зрители биха се смутили от обстоятелството, че персонажите на екрана имат къде по-интересен и богат сексуален живот от техния. И знае, че неспособността да се съпреживяват подобни ситуации води до завист – особено при по-възрастните мъже. Това, което радва едни, може да причини болка на други. Но не разбира как в Русия неговата сантиментална любовна история е със силно ограничен показ, докато не много отдавна далеч по-бруталният „Необратимо“ не е имал никакви проблеми с цензурата.

Идеята на Ное била да направи филм за истинската страст. Което той не виждал как да може да стане без голи сцени. Според Ное именно телесната, дактилна страна на любовната страст може да предизвика най-силна зависимост.

Лично в неговия живот е имало немалко ситуации, подобни на тези във филма. Но той никога не си е лягал с жена, която не обича и нито една от приятелките му не е забременявала от него.

„За разлика от Мърфи (бел. ред. – главният герой във филма) аз винаги съм много внимателен и успешно избягвам злополуките, които се случват в любовта“, хвали се режисьорът.

Режисьорът уточнява, че не е поставял никакви граници на актьорите си. Карл Глусман, Аоми Мийок и Клара Кристин знаели предварително в какъв вид кино ще участват и били готови да направят всичко докрай, защото вярвали в „Любов“.

Гаспар Ное обяснява, че доколкото любовта – или поне сексуалното желание — е заложено у нас генетически, дори и най-банални хора, като неговите герои, понякога се влюбват. А това не е безопасно. Любовта е емоционално бойно поле, на което можем да изпитаме както най-силни радости, така и най-жестока болка.

Любовта е емоционално бойно поле, на което можем да изпитаме както най-силни радости, така и най-жестока болка.

Любовта е емоционално бойно поле, на което можем да изпитаме както най-силни радости, така и най-жестока болка.

А на въпроса защо му е било да снима тази „Любов“ в 3D, отговаря, че като повечето деца и той обича да изпробва нови играчки. Освен това в 3D любовта изглеждала по-интимна и по-жива (у нас обаче филма се показва само в 2D).

За режисьора главният герой на филма – фигура, колкото трагична, толкова и комична, бил като по-малък брат — със същите гени и същите предпочитания за филми, алкохол и други вещества. Той, разбира се не е герой, но не е и антигерой – Мърфи е просто още един прекрасен неудачник, който се мисли за роден победител.

На финала на интервюто Ное се опитва да обясни защо „Любов“ показва предимно мъжката страна на романтичното изживяване и в него има само мъжки оргазми:

„Женският оргазъм почти винаги е по-малко живописен от мъжкия. Но на мен ми се струва, че моят филм носи много радост и на жените. Бих заснел подобна история и от женска гледна точка. В крайна сметка мъжете и жените си приличат ужасно, само дето жените все още имат по-малко права от нас“.

Можете да гледате „Любов“ днес (20 ноември) от 22.15 ч. в културен център G8, на 21 ноември от 21 ч. в кино „Люмиер“ и на 27-и от 22 ч. в Евро синема.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах