Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Истинските народни художници са на улицата 

Българските графити артисти работят без пари, без слава, но и без цензура

Графити артистът е истински народен художник, който е в състояние да види изкуство във всичко у нас. Снимки: Авторът - Истинските народни художници са на улицата 

Графити артистът е истински народен художник, който е в състояние да види изкуство във всичко у нас. Снимки: Авторът

Графити (от италиански множествено число на graffito) са писания или рисунки, надраскани, изчегъртани или нарисувани върху стени, огради, сгради и други архитектурни елементи – обикновено обществена собственост, много малко хора драскат по стените вкъщи, след като прехвърлят 7-годишна възраст. 

През 40-те години у нас лозунги като „ Да живее СССР“ и рисунки на звезди, сърпове и чукове са се пишели най-често с парче тухла. Днес за надписи като „Долу Леeвски“ и рисунки (най-често) нeразбираеми за масовата публика йероглифи и абстракции, се използват спрейове и маркери.

Хубавото е, че художествените търсения общо взето надделяха над политическото противопоставяне. А пък новите материали вдигнаха значително качеството на този най-демократичен вид свободно изразяване. Е, у нас още нямаме български Банкси, но си имаме Насимо. За съжаление той е толкова добър, че рисува по чужбинските стени, а у нас обикновено излага в галериите. Графити артистът е истински народен художник – той твори без добавка към пенсията, без гарантирани откупки, без пари, без слава, но и без цензура. Градът е неговата галерия и тя работи без почивен ден от 0 до 24 ч.

Ето какво видяхме за два часа в района на столичната улица Шишман и околностите й:

Типично произведение в жанра – ярки цветове, неясно, но опитимистично на вид послание, буква, която има заешки уши, и друга, която прилича на усмихнато лице.

Опит за противопоставяне на хомофобията, който в този контекст губи от силата си.

Уличният автор отдава почит към великия Тупак. Защо е син ли? Така го вижда творецът.

Тук са работили независимо един от друг поне трима автори, като всеки следващ е променял идеята на предишния, без да я унищожи.

Любопитна комбинация от загадъчна рисунка и загадъчен текст, „защото манталитетът си е наш“.

Доста старателно пълноцветно изображение – шарена кръпка на жълто-сивия фон.

Същият почерк като от предишната творба, но в много по-разширен мащаб – вероятно обща поръчка от наематели на магазините в сградата, което я отделя рязко от околната среда, като паун сред гарги.

Имитация на стрийт арт: входът на една много малка, но престижна галерия – чашата бира в левия горен ъгъл е чудесен акцент.

Любовта е навсякъде.

Има и хоризонтални графити – ако всички бяха вертикални, щеше да е скучно. А скуката убива.

Салвадор Дали качва слоновете на паешки крака, този анонимен художник ги облича в зеброва кожа, а сюрреализмът излиза на улицата.

Големите зъби в комбинация със зелен цвят на кожата не са добър знак. Застрашителното послание тук е допълнено от череп с кръстосани кости.

Знаете ли какво се е случило през 1914 г.? Ужасно много неща. На мен любимото ми е, че Чарли Чаплин дебютира в киното, но този готически надпис може да ви накара да мислите за какво ли не.

Някои Графити са в състояние да изменят радикално общественото послание на един монумент.

Хубаво е всички да знаем, че А. А. настина е прекрасна – но за да няма объркване, се надявам, че сред познатите й има само един с инициали С.Т.

Обикновено уличните артистите рисуват по паметниците, после Общината изпраща някой да ги почисти. Тук общински служители са „почистили“ това парче от Берлинската стена от оригиналните графити, а после се е наложило да ги възстановят – доколкото могат.

Просто кученце

Тази врата в София…

… и тази във Ванкувър (19 часа път със самолет) сякаш са рисувани от един художник.

Артът в България (а и навсякъде) , често се сблъска с големи свинщини.

Тук няма какво да се добави.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg