Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Истинският шифър на Леонардо няма общо с Дан Браун

Иисус е просто човек, е скритото послание на Леонардо в „Тайната вечеря“, смятат учени

В Леонардовата „Тайна вечеря“ дори самият Иисус няма ореол, което предполага, че е обикновен човек, също като учениците Си. - Истинският шифър на Леонардо няма общо с Дан Браун

В Леонардовата „Тайна вечеря“ дори самият Иисус няма ореол, което предполага, че е обикновен човек, също като учениците Си.

Скорошни открития претендират да са установили скрито послание в прочутата фреска на Леонардо да Винчи „Тайната вечеря“. Творбата е обект на мистерия и дебати в последните години покрай теориите на писателя Дан Браун в романа „Шифърът на Леонардо“ по отношение на ролята на Мария Магдалена и Светия граал.

Според учени на института „Смитсониън“, в изображението има нещо, което то поставя встрани от други картини със същия сюжет – докато по-ранни произведения на изкуството показват Христос и учениците Му като светци, в работата на Да Винчи те са обикновени хора, дори самият Иисус е показан като смъртен.

„Въпреки че фреската на Леонардо е най-разпространена и разпознаваема, това не е единствената версия на Тайната вечеря“, се разказва в предаване на телевизията на музея „Смитсониън“.

Има много други изображения на Христос с апостолите, които предхождат прочутата картина на Да Винчи от XV век. Единственият значим символ, по който тя се различава от останалите, е липсата на ореоли.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН
Има много изображения на „Тайната вечеря“ – но разликата с тази на Да Винчи е в ореолите.

Има много изображения на „Тайната вечеря“ – разликата с тази на Да Винчи е в ореолите.

В Леонардовата „Тайна вечеря“ дори самият Иисус няма ореол, което предполага, че е обикновен човек, също както учениците Си.

„Преди Леонардо да Винчи всички версии на сюжета показват Христос и апостолите с ореоли, т.е. изобразени са като светци“, посочват от „Смитсониън“.

Според Марио Тадео, милански експерт по творчеството на Да Винчи, твърди, че художникът е пропуснал ореолите, защото е искал да отправи послание. Изследователят обяснява, че хората във фреската не са светци, а напротив – „обикновени хора“, което значи, че те, както и Иисус, са смъртни.

„Да Винчи не поставя ореоли, тъй като мисли, че Иисус и учениците му са нормални хора – добавя Тадео. – Това е истинският шифър на Леонардо. Няма свръхестествени елементи в Тайната вечеря. Художникът иска да ни покаже тринайсетте мъже като обикновени човеци. И това послание е далеч по-могъщо.“

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах