Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Историческа драма на „Нетфликс“, която не е урок по история

„Варвари“ пресъздава Битката при Тевтобургската гора, която нацистите политизират за целите си векове по-късно (видео)

Действието в сериала се развива през 9 г. сл. Хр., в навечерието на прочутата битка в Тевтобургската гора – крайъгълен камък в германската история. - Историческа драма на „Нетфликс“, която не е урок по история

Действието в сериала се развива през 9 г. сл. Хр., в навечерието на прочутата битка в Тевтобургската гора – крайъгълен камък в германската история.

„Варвари“, новият исторически сериал на „Нетфликс“, влезе в Топ 10 на най-гледаните продукции в каталога на стрийминг платформата за САЩ. Към днешна дата „Варвари“ е на 9-то място по гледаемост у нас. Но той като „Борат 2“ излезе в деня, в който се появи и „Варвари“, вторият остана в сянка.

Историческият сериал разказва за село в гориста местност и неговите обитатели, които се борят за оцеляването си срещу съседни племена и най-вече срещу римските части, които контролират региона. Действието се развива през 9 г. сл. Хр., в навечерието на прочутата битка в Тевтобургската гора – крайъгълен камък в германската история, когато римляните се отказват от завладяването на местността. Две хиляди години по-късно въпросната битка продължава да е извор на гордост за националисти и нацисти, описвана като решаващ момент за германската цивилизация и доказателство за тяхната ненадмината сила и бойни умения. И до днес лидерът на германското племе в битката, Арминий, вдъхновява крайнодесните екстремисти, които редовно поемат на походи до мястото на сражението.

Затова за хората, които не познават германската история, „Варвари“ не може да предложи провокация, пише Томас Роджърс в „Ню Йорк Таймс“.

Сериалът на „Нетфликс“ идва във време, в което при германците е подновен интересът към онзи период, отбелязва той, и основна задача пред шоурънърите Андреас Хекман, Арне Нолтинг и Ян Мартин Шарф е да изобразят събитията по начин, който да ангажира широката публика, но да не дава никакво поле за изява на крайно десните. Сериалът е един вид битка тази част от историята да се изтръгне от ръцете на крайно десните, казва Нолтинг, който освен създател, е и сценарист на „Варвари“.

Битката при Тевтобургската гора е политизирана още през XIX век, когато Германия е разделена на по-малки държави. Националистите превръщат Арминий в символ на германската идентичност, а по време на Третия райх идеологът Алфред Розенберг си позволява да изкриви историята така, че да изкара Адолф Хитлер наследник на боеца от I в. сл. Хр. Учебниците по история от онова време преподават, че Арминий е герой, защото „запазва германската кръв чиста“.

През 2009 г. Национал-демократическата партия на Германия организира марш в памет на битката под слогана „2000 г. борба срещу чуждата инфилтрация“. Преподаването на Битката при Тевтобургската война е избягвана в повечето училища още от Втората световна война, отбелязват историците, затова и германците имат много мътни познания за нея. Според тях е важно да се отбележи, че племето херуски от I век няма нищо общо с днешните германци, защото са се изселили от онзи район през втората половина на IV век.

В центъра на сюжета са три персонажа – Туснелда (Жан Гурсауд), дъщеря на вожда на племето; Фолквин (Давид Шютер), фикционален воин, и Арминий (Лорънс Руп). Роден в племето на херуските, Арминий е взет да служи в римски легион още като дете, но виждайки страданието на бившите си съселяни, сваля плаща и става водач на въстанието срещу римляните. Образът му в сериала съвпада с историческите предположения, че Арминий наистина е служил в римската армия, преди да смени лагера. Конфликтът между племето и римляните се нагнетява, когато легионът решава да наложи висок данък на херуските, което ги провокира към бунт.

И докато създателите на сериала са следвали съветите на историци за костюмите, декора и дори за древния латински на римляните, те са позволили свобода в много други аспекти. Експертите твърдят, че Битката при Тевтобургската гора продължава три дни, но сериалът я представя в много по-кратък период в стил „Игра на тронове“ и с необходимите за киномагията емоционални конфронтации, които едва ли са се случили в реалния живот.

„Това не е урок по история – казват шоурънърите. – Ние създаваме развлечение.

Тъкмо равните части история и фикция са един от основните елементи на сериала, които впечатляват критика на „Ентъртейнмънт Уийкли“ Аламин Йоханес.

„Сериалът знае как да направи компромис така, че да разкаже чудесна история, докато същевременно хвърля по едно око на учебниците по история – пише той. – И докато има много неща, които не знаем за тези впечатляващи фигури, творческата свобода попълва празнините и помага да се създаде по-пълна картина на този период.

Другите моменти във „Варвари“, които впечатляват, са вътрешната емоционална борба на Арминий, усетът за елегантно поднасяне на битките, без изпадане в големи подробности, и актьорският състав от звезди на немското кино. Заради това сериалът си струва да се изгледа на един дъх, обобщава Йоханес.

Както предполагат шоурънърите, не всеки, който не е запознат в дълбочина с германската история, ще хареса продукцията. Пол Таси пише във „Форбс“, че „Варвари“ твърде наподобява други сериали от жанра, като „Викинги“, „Последното кралство“ (The Last Kingdom) и „Спартак“.

„Всеки един от тези сериали работи с по-добра идея, а „Варвари“ не прави почти нищо, за да се различи от тях“, смята критикът.

По негово мнение си струва да се отбележи, че изпълнението на Жан Гурсауд изпъква пред останалите, но талантът ѝ е пропилян, предвид че нейната роля остава на заден план почти през цялото време. Накрая я виждаме като подивяла варварка по време на битката. Персонажът на Арминий не успява да го трогне и тъкмо тази вътрешна борба, която привлича Йоханес от „Ентъртейнмънт Уийкли“, остава неразбрана от Таси. Другият централен герой, Фолквин, не се развива особено през всички шест епизода на сериала, заключава критикът на „Форбс“.

Жан Гурсауд като Туснелда

Зрителската оценка на „Варвари“ в IMDb е висока – 7,3/10, но е базирана на малко над 10 хил. зрители (недостатъчен брой за обективен рейтинг). Предвид ниския засега брой ревюта за сериала на професионални критици, нито „Метакритик“, нито „Ротън Томатоус“ предлагат обективна оценка от експертите.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС