Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Историческата причина за обявяването на руската мобилизация днес

Заради страстта си към датите, Путин е избрал деня на Куликовската битка

„Ще защитим териториалната цялост на Русия с всички възможни средства. А Западът нека не ни заплашва с ядрена война - розата на ветровете може да се обърне срещу тях“, заяви Путин в изявление на  21 септември. Снимка: Стопкадър от „Взгляд“
 - Историческата причина за обявяването на руската мобилизация днес

„Ще защитим териториалната цялост на Русия с всички възможни средства. А Западът нека не ни заплашва с ядрена война - розата на ветровете може да се обърне срещу тях“, заяви Путин в изявление на 21 септември. Снимка: Стопкадър от „Взгляд“

Страстта на Путин и цялата руска властова каста към датите е всеизвестна. Вероятно не е случаен и фактът, че мобилизацията и практически пълномащабната война на Русия срещу Украйна и света беше обявена точно днес, 21 септември.

На този ден през 1380 г. (8 септември по стар стил) се е състояла важната историческа за Русия битка при Куликово поле. Тогава руските войски начело с княз Дмитрий Донски побеждават монголо-татарите, водени от владетеля на Златната орда Мамай.

Москва оглавява битката с татарите, които по това време са господари на княжеството. Войската, ръководена от Мамай, е около 100-150 хиляди души, и в нея, освен монголи и татари, влизат черкези, осетинци, арменци, народи от Поволжието и Крим. Съюзник на Мамай е великият княз литовски Ягайло, както и рязанският княз Олег Иванович.

Дмитрий Донски в края на юли 1380 г. обявява мобилизация на руските сили в Москва и Коломна, като събира също толкова голяма армия, но еднородна – в нея има основно московчани – млади хора, занаятчии и селяни, необучени за бой. Имало и воини от украинските и белоруските земи. Не подкрепили призива на княза войниците от Новгородска, Тверска, Нижетородска, Рязанска и Смоленска области.

Първоначално руските войски губят, но князът се включва лично в битката и ги мотивира. Така успяват да задържат напора на монголо-татарите. Следва съкрушителна победа. Именно след това Москва започва да играе важна роля в бъдещото формиране на руската държава.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg