Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Историческо: Народът на Ирландия одобри гей браковете

Страната ще стане първата в света, където законовата промяна става с референдум

Двойка влюбени се целуват в Дъблин. - Историческо: Народът на Ирландия одобри гей браковете

Двойка влюбени се целуват в Дъблин.

Гражданите на Република Ирландия гласуваха на исторически референдум да бъдат легализирани еднополовите бракове. Въпреки че окончателните резултати от националното допитване все още не са оповестени, застъпниците на отговора „не“ вече признаха поражението си. Предварителните данни сочат, че около 75% от хората са гласували с „да“ – при сериозна избирателна активност. След като референдумът бъде признат, Ирландия ще се превърне в първата страна, която ще узакони гей браковете след гласуване на гражданите.

Министърът на здравеопазването Лео Варейдкър, който по-рано тази година обяви, че е хомосексуален и стана първият явен гей в правителството в историята на Ирландия, коментира, че случващото се е „почти като социална революция“.

Република Ирландия има Конституция, която може да бъде променяна единствено чрез референдуми. Ако предложението мине, браковете между двама души от същия пол ще има същия статут през основния закон, какъвто и тези между мъж и жена. Те ще бъдат разпознавани като семейство и ще се ползват със съответната конституционната защита.

Гражданските връзки на еднополови двойки са признати в Ирландия от 2010 г. Въпреки това, ако референдумът бъде ратифициран, омъжените хомосексуалисти ще имат законова позиция, която ще може да се отмени единствено от друг референдум, но не и от властта. Значимата разлика между призната от закона връзка и брак е, че второто е защитено в Конституцията, докато първото – не.

Преди 22 години хомосексуалните действия бяха декриминализирани в Ирландия.  В момента еднополовите бракове са легални в 19 държави по света.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg