Найден Тодоров и Даниел Хоуп

Този текст е публикуван преди повече от 2 години

Истории за Панчо Владигеров, Снежина Петрова и „Луцифер“ в „Мастър ъф арт“

Някои предложения от физическото издание на фестивала за документално арт кино

Името Ода Жон нашумя у нас през 2018 г., когато художничката представи изложбата си „Сърцевина“ и организира почерпката-пърформанс „Голямото плюскане“ в Национална галерия - Двореца. Снимка: „Мастър ъф арт“ - Истории за Панчо Владигеров, Снежина Петрова и „Луцифер“ в „Мастър ъф арт“

Името Ода Жон нашумя у нас през 2018 г., когато художничката представи изложбата си „Сърцевина“ и организира почерпката-пърформанс „Голямото плюскане“ в Национална галерия - Двореца. Снимка: „Мастър ъф арт“

В годината, в която физическият контакт не се препоръчва, петото издание на документалния фестивал за документално кино „Мастър ъф арт“ тръгна с мотото „Прегърни изкуството“. На 27 август бяха първите две прожекции от програмата на форума – „Прегръдката“ на Емил Христов и Калин Серапионов бе показан на „Платформа А6“ зад НДК и разказа за скулптурата със същото заглавие на художничката Ода Жон. Последва филмът „Жан-Пол Готие: Шантав и шик“.

Това е второто издание за фестивала през 2020 г. Заради коронавируса се наложи да бъде отложено, но през април, когато трябваше да се проведе физическото му издание, организаторите го превърнаха в онлайн фестивал. Сега предстоят и реални прожекции, предимно на открито, в София, Пловдив и Варна и ще продължи до 24 септември паралелно в трите града.

Вижте още: ОДА ЖОН ОТКРИВА ФИЗИЧЕСКОТО ИЗДАНИЕ НА „МАСТЪР ЪФ АРТ“

Тъкмо „Прегръдката“ на Ода Жон – скулптурата, показана за първи път през 2018-а в крайморското село Варвара, минала през Пловдив и парка „Врана“, вдъхновява мотото на тазгодишното издание.

ОПЕРНА ГАЛА с РОЛАНДО ВИЙЯЗОН

 „Точно преди една година именно филмът „Прегръдката” ни даде идеята да сложим мото за тазгодишното издание – „Прегърни изкуството”, без изобщо да си даваме сметка, че само една година по-късно прегръдката ще се окаже нещо много ценно, защото е забранено помежду ни. И така в година на социална дистанция, всъщност ние можем да прегърнем изкуството и няма вирус, който да ни забранява или който да е вреден за тази прегръдка”, сподели на официалното откриване артистичният директор на фестивала Найо Тицин.

Програмата на физическото издание включва 67 документални филма в категориите архитектура и дизайн, мода, изкуство и власт, фотография, реклама, литература, музика и танц…

Въпреки тежката година за киното, български продукции все пак ще има. Премиерно ще бъде показан „Петолиние на паметта“, разказ на Панчо, Екатерина, Александър и Константин Владигерови за живота и творчеството на баща им Александър Владигеров и на световноизвестния им дядо Панчо Владигеров. Сценарист, режисьор и продуцент е актьорът Марио Кръстев. Филмът може да се види единствено на 16 септември от 20 ч. в кино „Одеон“.

От 2019 г. е „Икар от Кочериново“, историята на Николай Поповски, създател на първия български хеликоптер в задния двор на бащината му къща. Режисьор е Емил Спахийски, чиято първа разказана история като журналист преди трийсетина години е тъкмо репортаж за Поповски. Прожекцията е една – на 23 септември от 18,30 ч. в кино „Люмиер Лидл“.

Също от миналата година е и „Високо“, филм за свободния полет на един фотограф, който за 20 години e натрупал повече от 500 часа във въздуха с фотоапарат в ръцете и е направил невероятните снимки „отгоре“ още преди да се появят дроновете. Режисьор е Николай Василев, работил по „Формулата на Тео“. Може да се гледа в зала „Славейков“ на Френския културен институт на 10 септември от 18,30 ч.

На отишлия си през 2016 г. пианист Васил Пармаков е посветен „Съдбата като джаз“, документална продукция на Константин Занков („Писма до долната земя“, „Мост над стената“). Прожекцията е на 1 септември от 18,15 ч. в „Евро Синема“.

„Стихията Медея“, филм на организатора на фестивала Найо Тицин за актрисата Снежина Петрова и нейния социален и театрален проект „Медея“, ще бъде показан на „Мастър ъф арт“. Като част от постановка за сцена Петрова интегрира деца от различни малцинствени групи от Пловдив и София. В психо-драматични работилници и художествени ателиета децата разиграват сцени от трагедията и създават рисунки, провокирани от конфликта между майката и бащата в древногръцката трагедия. Спектакълът бе избран от читателите „Площад Славейков“ за Културно събитие на 2019 г. Филмът „Стихията Медея“ може да се види на 17 септември от 18 ч. в „Люмиер Лидл“.

Историята на една от най-завладяващите картини в колекцията на Националната галерия – „Луцифер“, разказва Мария Николова. Филмът от 2020 г. отвежда зрителя в Квадрат 500, където е изложена картината на Франц фон Щук. Хумористична анимация ни пренася в ателието на художника, където княз Фердинанд купува картината. Филмът е анализ на времето, в което е създадена картината, задълбочава се върху философията на символизма, изследва библейския персонаж Луцифер, анализира композицията, рисунъка на картината. Прожекцията е в „Дом на киното“ на 24 септември от 21 ч.

Редица още продукции очакват своите зрители, както на открито, така и в киносалоните. Сред по-интересните заглавия са „Дора Маар – между светлината и сянката“, „Ара Маликян: Живот сред струни“, „Творбите на Леонардо“, „В търсене на Казандзакис“, „Мунк в Ада“, „Загадката на Веласкес“.

„Прегръдката“ на Христов и Серапионов имаше само една прожекция, на откриването на 27 август, и представя творческия процес по създаването на скулптурата. Христов, за когото това е първо документално заглавие, заяви същата вечер, че „филмът е самодостатъчен и няма нужда от никакви обяснения”, а Серапионов допълни, че продукцията показва преплитането на два процеса – създаването на скулптурата и създаването на документален филм.

„Мисля, че желанието да намеря език, да намеря картина за едно чувство, за мен най-важното чувство – на безграничната любов, на обичта, беше причината да създам тази скулптура”, сподели Ода Жон, която присъства лично на откриването в София.

Прожекцията на „Прегръдката“ бе на „Платформа А6“. Снимка: „Мастър ъф арт“

Тази година младежко жури в състав Карла Стоянова, Стефан Гончаров и Денис Стоянов ще оценява дебютните и късометражни филми. Останалите членове на журито са Саскиа Бодеке, чийто филм „Азбуката на Грийнауей” беше отличен за най-добър филм на фестивала през 2019 г., Димитър Коцев – Шошо, Жакинт Брисбоа и организаторът на „Мастър ъф арт“ Найо Тицин.

Пълната програма на фестивала за трите града.

Фоби

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах