Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Хронист на престъпленията на сталинизма осъден на 13 години лагер

Обвинението в порнография и разврат с доведената му дъщеря е изфабрикувано, за да го накаже за работата му, смятат поддръжници на Юрий Дмитриев

Юрий Дмитриев работи по разкриването на масови гробове от сталинската епоха. Снимка: Симеон Майстерман/The Dmitriev Affair - Хронист на престъпленията на сталинизма осъден на 13 години лагер

Юрий Дмитриев работи по разкриването на масови гробове от сталинската епоха. Снимка: Симеон Майстерман/The Dmitriev Affair

Руски съд осъди на 13 години затвор Юрий Дмитриев, изследовател на престъпленията от сталинската епоха, специалист по историята на ГУЛАГ. Делото срещу Дмитриев е по обвинение за порнография и разврат, за което поддръжниците му твърдят, че е изфабрикувано, за да го „накаже заради работата му“, пише „Гардиън“.

През 2016 г. Дмитриев е обвинен в порнография и развратни действия заради голи снимки на доведената му дъщеря, която по това време е между 3 и 6 годишна. След като се изяснява, че са били свързани с проследяване на здравословното ѝ състояние, съдът в Петрозаводск сваля обвиненията и осъжда Дмитриев на 3,5 години за притежаване на незаконно оръжие – цев от стара ловджийска пушка. Малко преди да изтече присъдата му и Дмитриев да бъде освободен през ноември, е заведено ново дело – вече за сексуално посегателство. По това време доведената му дъщеря е била в болница и историкът е проверявал за изпускане на урина, докосвайки интимните ѝ части, което е доказано и с болнични документи. Това е изтълкувано от съда като сексуално насилие.

Обвиненията срещу Дмитриев по думите на адвоката и на поддръжниците му всъщност имат скрита цел – да сложат край на работата му с неправителствената организация „Мемориал“, фокусирана върху защита на човешките права и историята на тоталитаризма. Истинското му престъпление, казват те, е това, че той е посветил живота си да документира престъпленията от сталинската епоха, като издирва масови гробове и разказва за повсеместните репресии. Близо 700 хил. души са загубили живота си между 1937 и 1938 г. в СССР, сочат официалните данни.

Ако присъдата от юли бе влязла в сила още тогава, Дмитриев можеше да излезе на свобода през ноември 2020 г., но върховният съд на Карелия постанови, че вместо това уважаваният историк ще трябва да прослужи 13 години в трудов лагер. Решението ще бъде обжалвано пред апелативен съд.

Американското посолство в Москва осъди остро съдебното решение:

„Решението на Върховния съд в Карелия да удължи и без това несправедливата присъда на историка Юрий Дмитриев с 10 допълнителни години е още една стъпка назад за човешките права и историческата истина в Русия“.

Историци, активисти и интелектуалци също подкрепиха твърдението, че Дмитриев ще бъде заточен по фалшиви обвинения, тъй като изследванията му на престъпленията на Сталин са станали „политически несъвместими“ с днешна Русия. Недоволството им е изразено в отворено писмо, събрало подписите на над 250 имена от културния живот на страната. В текста, адресиран до Върховния съд на Карелия, те настояват случаят да се разглежда в съд извън района на автономната Карелия, съобщава сайтът „Медуза“.

От Кремъл заявиха, че няма да дадат коментар, тъй като не са страна по случая. На въпрос дали решението има политическа мотивация, държавното обвинение каза, че то почива на реални доказателства.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg