Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

Историк твърди, че е разкрил една от големите литературни загадки

Кой стои зад псевдонима Елена Феранте, финалистка в конкурса „Ман Букър“?

Историите в романите на Елена Феранте се развиват в Неапол. - Историк твърди, че е разкрил една от големите литературни загадки

Историите в романите на Елена Феранте се развиват в Неапол.

Италиански историк твърди, че е разрешил една от най-големите литературни мистерии в своята страна – самоличността на Елена Феранте. Въпреки че излизат под псевдоним, четирите неаполитански романа на Феранте се радват на любовта на читателите по цял свят. Последният от тях, „Историята на изгубеното дете“, е и финалист в международния конкурс „Ман Букър“ тази година.

Писателят и експерт по творчеството на Данте Марко Сантагата твърди в литературната притурка на „Кориере дела Сера“ в неделя, че е изследвал внимателно текстовете и е установил, че Феранте е Марсела Мармо, неаполитанска професорка, учила в Пиза.

Самата Мармо отрича:

„Благодаря на всички, които мислят, че съм авторка на бестселъри, но аз не съм Елена Феранте“, казва тя в изявление, публикувана в АНСА.

Елена Феранте в миналото е изразявала увереността си, че „книгите, веднъж написани, нямат нужда от своите автори“. Анонимността на авторката не пречи на това да има известни почитатели – като британската писателка Зейди Смит например. Книгите ѝ са издавани в 39 държави и са продали в близо 2 милиона екземпляра. У нас писателката е позната с романа „Дни на самота“.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90