Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Историкът Иван Илчев: Облаците над България и Македония няма да се разсеят скоро

Македонският външен министър иска промяна на състава на смесената историческа комисия България - Македония

България не е била фашистка страна, казва проф. Иван Илчев. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков - Историкът Иван Илчев: Облаците над България и Македония няма да се разсеят скоро

България не е била фашистка страна, казва проф. Иван Илчев. Снимка: Гергана Димитрова/Площад Славейков

Промени би трябвало да има в междуправителствената комисия по Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Република Македония, а не в историческата, заяви за „Площад Славейков“ историкът проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Македония. Коментарът му е по повод изказването на македонския външен министър Буяр Османи в интервю пред Би Ти Ви от тази сутрин, че би било добре България да последва примера на Македония и да смени поне двама от участниците в комисията.

„По-лесно е да бръкнеш в окото на съседа“, алегорично допълни проф. Илчев.

По думите му в момента македонците правят усилия да забавят работата на историческата комисия. Назначената за края на януари поредна среща е отложена за последните дни на февруари. В типичния си алегоричен стил преподавателят от Софийския университет сравни отношенията между България и Македония с планета от разказ на Артър Кларк – планета в центъра на Млечния път, покрита с облаци, които се разсейват веднъж на 1000 години и хората полудяват, когато съзират звездното небе. Проф. Илчев заяви, че в момента все още сме под плътна пелена от облаци и не се очертава скорошно разсейване.

Историкът очаква поне някакви действия от страна на колегите си от Северна Македония. И даде пример:

„Да кажат, че са осигурили в бюджета едни 50 млн. евро за промяна на учебниците и за комуникация с учителите, за да прекратим тази антибългарска индоктринация“.

Проф. Илчев е категоричен, че новото правителство не е упражнявало никакъв политически натиск върху членовете на комисията. Но коментарът му за Консултативния съвет за национална сигурност беше красноречив:

„Бях удивен не от хората, които бяха там, а от хората, които липсваха. Нямаше ги експертите в дъното на залата, които винаги са готови да подадат точна информация на политиците – например къде има затворен принудително български магазин в Македония или нещо друго. Някои политици сметнаха, че едни избори ги превръщат в експерти“.

Професорът по история коментира, че изказването на премиера Кирил Петков за България като фашистка страна не отговаря на историческата истина.

„По това време всички режими в Източна Европа са десни авторитарни режими, а не фашистки. Югославия също е била такава, дори е имала подписан договор с нацистка Германия преди британците да организират преврат“, подчерта проф. Илчев.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах