Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Клеопатра е била чернокожа, смятат историци (видео)

Специалисти излагат тезата в нов документален сериал по „Нетфликс“

Адел Джеймс като Клеопатра. Снимка: Стопкадър от трейлъра - Клеопатра е била чернокожа, смятат историци (видео)

Адел Джеймс като Клеопатра. Снимка: Стопкадър от трейлъра

Животът на Клеопатра, белязан от десетки мистификации и догадки, вдъхновява нов документален сериал на „Нетфликс“. „Кралица Клеопатра“ е част от поредицата „Африкански кралици“ – документална поредица, продуцирана и разказана от Джейда Пинкет Смит.  

Всеки сезон на продукцията изследва различна популярна африканска владетелка, първият сезон бе посветен на Зинга, кралица воин от XVII в., управител на кралства Ндонго и Матамба. Вторият сезон се занимава с Клеопатра, „най-известната, властна и неразбрана жена – дръзка кралица, чиято красота и любовни връзки надминават истинското ѝ оръжие: интелекта ѝ“, се казва в синопсиса на продукцията.

В сериала Клеопатра е описвана като воин и монарх с несравнима сила, проследени са връзките ѝ с Юлий Цезар, който я считал за „една от най-добре образованите жени на Средиземноморието“, и с Марк Антоний, когото кралицата използвала, „за да защити себе си и държавата си“. Повдига се въпросът и за външния вид на Клеопатра, считана за една от най-красивите жени на древността – част от коментаторите, поканени в сериала, защитават тезата, че тя е била чернокожа.

Популярното схващане твърди, че Клеопатра е с гръцки произход, неин баща е Птолемей XII Авлет. Допуска се, че майка ѝ вероятно е била негова наложница, като е било възможно тя да е била с  египетски произход. „Кралица Клеопатра“ избира да защитава отхвърлената от мнозинството историци теза, че владетелката е била чернокожа. За целта за сцените с историческа възстановка е поканена актрисата Адел Джеймс.

„Възможно е Клеопатра да е била египтянка“, казва един от коментаторите, включен в трейлъра към продукцията.

„Помня, че баба ми ми казваше: Не ме интересува какво ти казват в училище, Клеопатра е била чернокожа“, допълва друг.

Премиерата на „Кралица Клеопатра“ е на 10 май в платформата на „Нетфликс“.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg