Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Автор на културизми

История славяно-божидарская продължава да се пише в НИМ - фентъзи с държавни пари

Снимка: БГНЕС - Автор на културизми

Снимка: БГНЕС

Т. нар. „проф.” Божидар Димитров-„Кардам” пак каза нещо невярно. Вече си му е обичай, така че да не му се сърдим? Той само това може? Надали.

Според все още директорстващия в Националния исторически музей, идването на „Нощните вълци” у нас било „културен туризъм”. Най-вероятно авторът на тази бомбастична неистина бърка тези две думи с подобно звучащата „културизъм”. Поне това, че част от неосъветските „рокери” са културисти, не е лъжа. Само дето изглежда, че четем изказване на бившия министър на културата и туризма, пардон, туризЪма Нина Чилова. Бог да пази от министри, па макар и само от временни и безпортфейлни такива.

„Нощните вълци” формално са рокерски клуб. Тежък когнитивен дисонанс е, че са тръгнали на мотопробег в името на „православието” и „славянската солидарност”, защото рокерството по принцип си е американски културен феномен. Нали се сещате: бърбън, хард рок и мощни машини по пустите пътища на Запада. Честит Четвърти юли, дето се вика. Славянска солидарност чрез рокерство е нещо като дървен камък, борба за мир и секс за девственост. Чист абсурд. Оксиморон. Противоречие в самите понятия. Мисловно късо съединение, съвсем в стила на съвременната руска пропаганда (а и на нейните ретранслатори у нас).

Хайде обаче да си спомним как славянските „рокери” се финансират и какво вършат всъщност. Това може да изясни част от абсурда. Преди седмица сп. „Билд” публикува журналистическо разследване, според което уж „рокерският” клуб се издържа с парите на руското военно разузнаване. „Гардиън” потвърди тези факти. Каква култура? И какъв туризъм? Тези хора се опитаха да проведат мотопробег и около 9 май, но в Полша направо не бяха допуснати, като фактор, нарушаващ обществения ред. И това се оказа съвсем разумно, защото у нас в последните дни се разпространи новината за сбиване, предизвикано в Бургас от фенове на този т. нар. „рокерски” клуб на културни туристи: неголяма група хора, изразила с плакати недоволството си от идването на руските мотористи, беше буквално ритана от членове на незаконно сформирана паравоенна групировка. Да, това звучи грубо и сякаш не точно като културна новина, но понеже човек на отговорна позиция за пореден път си позволи да използва думата „култура” в отявлено невярно изказване, тези отвратителни факти трябва да се посочат ясно.

Ситуацията у нас постепенно взима опасен обрат. Можем и да си говорим за Голямата базилика, за Ларгото, за това дали милата на сърцата ни Македония е „измислена” държава, но голямата тема около публичните изяви на „Кардам” е далеч по-неприятна. Става въпрос за цинична путинистка пропаганда. Културният туризъм не води до забрана за влизане в европейска страна, нито до вдигнати средни пръсти в Прага. Нито до сбивания в Бургас и провокации в София. До подобно развитие води агресивната политика. Не, благодаря на такава „славянска солидарност”. Всичко това прилича на типичните опити за сплашване, провеждани от „казаци”, „футболни запалянковци”, „вежливи хора” и всякакви подобни.

Хайде да не си губим времето със спомени за многото други неверни твърдения на Димитров! Едно е сигурно: ако този човек каже „добър ден”, най-добре е да погледнем през прозореца. Наложително е търпимостта към такъв род дебелащини рязко да спадне у нас, иначе авторите на културизми ще решат, че имат право да тровят публичната среда. На нормалните хора страшно им омръзна да слушат откъде трябвало или не трябвало да минават в родния си град. Или че историята се гради на принципите на вълшебната приказка. Аман от лъжи, поднесени с нагло вулгарен маниер. Вампири, таласъми, нощни вълци и врели-некипели.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg