Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 3 години

История на бъдещето в Лувъра

Изложба, вдъхновена от книга на Жак Атали

„Курсът на империите. Разрухата” от Томас Коул, The New York historical Society - История на бъдещето в Лувъра

„Курсът на империите. Разрухата” от Томас Коул, The New York historical Society

Бронзов фрагмент от скулптура на Роден, намерена в останките от Световния търговски център в Ню Йорк след атентатите от 11 септември 2011 г., е един от най-впечатляващите експонати от изложбата „Кратка история на бъдещето“, наредена в Лувъра. Парчето е част от композицията „Сенки” и е трябвало да бъде включено в монументалната творба на Роден „Вратите на ада”.

От скулптурата са се запазили само два крака на височината на глезена. Тази мъченически творба намира отглас при проследяването на експозицията у петте големи платна на американския художник Томас Коул (1801-1048) – „Курсът на империите” от „Дивото състояние” през „Отчаяние” до „Разрухата”, пише „Нувел Обсерватьор“.

Вдъхновена от книгата на Жак Атали „Кратка история на бъдещето”, изложбата сблъсква творби от миналото и произведения от съвремието, за да разкаже историята на света от зараждането на писмеността и първите градове до провала в днешната епоха. Експозицията не се опитва да предскаже бъдещето, а по-скоро да покаже (чрез създаване на диалог между древните и съвременните творби) непроменливите величини на историята, анализирани от Атали.

Кои са тези непроменливи величини на историята? Ще цитираме някои от тях: необходимостта от обмен (глинените шумерски плочки са всъщност това, което и изглеждат: предтеча на днешните дигитални таблети), създаването на богатствата (появата на монетите в Ориента, в Европа и в Африка), апогеят и упадъкът на империите (илюстрирани с раздел, посветен на „краха на оръжията”), утопиите и мечтите и индустриалните революции.

Картини, фотографии, скулптури и предмети на изкуството пресъздават великата мозайка на света в едно непрекъснато бъдеще, между стремежи и просперитет, кошмари и руини. Откриваме множество изключителни творби като „Бегълци” на Домие, изумителната „Монета” от Гвинея или пък внушителната картина на конгоанския творец Шери Самба, представяща „Разрушаването на света от човека”.

Китайският творец Ай Вейвей пък специално за тази изложба е създал инсталация, наречена Fondation. Камъни от къщи в Пекин са вградени в паркет от съвсем ново блестящо дърво. Инсталацията трябва да се превърне в сърцето на експозицията, в своего рода агора – място за срещи и прожекции. В Лувъра бъдещето вече е в ход.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

ДС

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах