Софийска филхармония МЕГАБОРД

Историята на човека, създал десетки гори в Африка, без да засади нито едно дърво

Режисьорът Фолкер Шльондорф ще представи лично филма си „Повелителят на горите“ в София и ще засади първото дърво от нова гора (видео)

Тони Ринаудо, главният герой във филма - Историята на човека, създал десетки гори в Африка, без да засади нито едно дърво

Тони Ринаудо, главният герой във филма

Невероятната история на човека, създал десетки декари гора в Африка, без да засади нито едно дърво, ще бъде разказана на откриването на „София филм фест“. Документалният филм „Повелителят на горите“ на германския режисьор Фолкер Шльондорф ще бъде показан на 16 март в Зала 1 НДК.

„Повелителят на горите“ е разказ за австралийския агроном Тони Ринаудо, заел се с нелеката задача да върне растителността в неплодородни и почти пустинни региони, по този начин задвижвайки икономиката в местните общества. Методът е успешно тестван в Нигер, където преди 40 години се оказва, че в песъчливата почва на орязана гора се крие подземна мрежа от живи коренища, а Ринаудо учи местните общества как да съживят и опазят бъдещата си гора.

„Когато земята е лишена от растителност, тя губи своята продуктивност – описва философията си Ринаудо. – Хората вече не могат да отглеждат растения и почвата носи по-малко приходи и прехрана. Напрежението сред хората нараства. Има тясна връзка между деградацията на почвата и конфликтите и миграционните процеси.“

Ринаудо преобразява пустинята край африканските села в плодородна гора.

Идеята на Ринаудо за естествена регенерация на горите днес се прилага успешно в повече от 20 африкански държави и според агронома, с правилните насоки континентът „може без усилия да изхранва света“. Концепцията му носи т. нар. „алтернативна Нобелова награда“ – „Right Livelihood“.

Агрономът не просто улеснява засаждането на разнообразни дървесни видове, но прокарва път към надеждата. Той успява да върне вярата на местните общности и да им осигури препитанието, като им предоставя метод за култивация, помагащ им да се развиват дългосрочно и устойчиво. Филмът засяга и глобални теми като климатичните промени, миграцията и междуполовото равенство.

Необичайното решение на „София филм фест“ да открие кинофорума с документалната продукция е част от зелената инициатива на фестивала, в рамките на която София ще се сдобие с нова гора. Началото на тази инициатива ще бъде непосредствено след официалното откриване на фестивала на 16 март. Като специален гост, първото дърво в нея ще бъде засадено от самия Шльондорф, носител на „Оскар“ и „Златна палма“ от Кан, фиданка ще засадят още кметът на Столична община Йорданка Фандъкова и представител на „Yettel“ – основните партньори в създаването на новата гора.

Документи Живопис след фотографията в България през 70-те и 80-те години на 20-ти век 2 март – 4 юни 2023

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах