Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Историята на една картина, жертва при бомбена експлозия, заложена от мафията

Прожекция на документалния филм „Флоренция, Уфици, обгрижването“ на „Мастър ъф Арт“ (видео)

Българската премиера на филма „Флоренция, Уфици, обгрижването“ (Il Cura) на режисьора Лука Галаси ще бъде на 16 април. - Историята на една картина, жертва при бомбена експлозия, заложена от мафията

Българската премиера на филма „Флоренция, Уфици, обгрижването“ (Il Cura) на режисьора Лука Галаси ще бъде на 16 април.

Преди двадесет и шест години, на 27 май 1993 г., взрив отеква в 1 ч. през нощта във Флоренция – кола-бомба, заложена от сицилианската мафия, се взривява под стените на галерия „Уфици“. Експлозията убива петима (съпрузи, децата им на 22 и 9 и бебето им едва на 50 дни) и ранява още 60 души. Пораженията в галерията са непоправими – щетите за 1 млн. долара по сградата се оказват най-малкият проблем. Три картини от постоянната колекция са напълно обгорели, други 200 музейни единици са засегнати.

„Картоиграчи“ от XVII в. на Бартоломео Манфреди, често сравняван по стил с Караваджо, е едно от погубените произведения. Разкъсано е на парчета, боята му на места е разтопена от пламъците и от галерията го смятат за безвъзвратно изгубено. 24 години картоиграчите на Манфреди прекарват в хранилището на „Уфици“, докато реставраторката Даниела Липи решава отново да им вдъхне живот.

Надежда тя вижда, когато забелязва, че четири от шестте лица по платното са почти запазени, а фрагментите боя са като парчета от пъзел, които Липи започва да реди. Процесът по реставрацията е заснет в документалния филм „Флоренция, Уфици, обгрижването“ (Il Cura) на режисьора Лука Галаси. Филмът от 2018 г. ще има своята българска премиера на 16 април в рамките на фестивала „Мастър ъф Арт“.

Галаси припомня ужаса на пожара и показва архивни кадри от 1993 г., говори със служители от пожарната, с хора от галерията, както и със самата Липи. Тя разказва за сложния и бавен процес на реставрация и споделя съжалението си, че картината никога няма да се върне в оригиналния си вид, тъй като има разтопени капки боя и липсващи парчета. Но смята, че „раните ѝ трябва да останат видими“ – за да се помни онзи пролетен ден с взрива, докъде може да стигне мафията в борбата си срещу държавата, защото „Уфици“ не само е символ на италианската култура, а и на самата държава.

След реставрацията на 27 май 2018-а картината се връща обратно в галерията. Всяка година след онзи ден през 1993-а „Уфици“ отбелязва черната дата от историята си с безплатен вход и серия от събития.

Историята на „Картоиграчи“ ще бъде показана за първи път в „Евро Синема“ на 16 април от 18,45 ч. Следват още 4 прожекции в София и една във Фестивален и конгресен център – Варна.

Пълна програма на прожекциите на фестивала „Мастър ъф Арт“

Вижте още: ШИНДЛЕР НА МУЗИКАНТИТЕ И ОРКЕСТЪРЪТ НА СПАСЕНИТЕ ОТ ХОЛОКОСТ

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg