VAKLUSH_BANNER 3A

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

„Историята на слончето Бабар” за малките зрители на Софийската опера

Ще учат ноти и ще се забавляват с приключенията на забавно слонче

Обитатели на Голямата гора присъстват на сватбата на Бабар и Селест, илюстрация на Жан дьо Брюноф. Снимка: Уикипедия - „Историята на слончето Бабар” за малките зрители на Софийската опера

Обитатели на Голямата гора присъстват на сватбата на Бабар и Селест, илюстрация на Жан дьо Брюноф. Снимка: Уикипедия

Децата – най-малката и най-претенциозна публика на Операта – ще бъдат основните зрители на следващата премиера на Софийската опера. Иновативният концерт „Весели песнички и Историята на слончето Бабар“ ще се проведе в две части и ще ангажира вниманието на децата с образователни и забавни моменти. Премиерата е на 19 март в Камерната зала в сградата на „Врабча“.

В първата част  публиката, чието внимание най-трудно се задържа, ще бъде посрещната с весели песнички, които преподават по интерактивен начин т. нар. „азбука на музиката“ – нотите. Редовните посетители на концертите на Операта за деца вероятно ще имат преднина пред връстниците си заради станалия много популярен „Концерт за бебоци“, където децата се учат да разпознават подадения им тон.

Във втората част ще бъде представена „Историята на слончето Бабар“ на Франсис Пуленк. Композиторът написва музиката по книгата на французина Жан дьо Брюноф, която на свой ред е преразказвана и развивана в редица книги и филми.

Бабар е малко слонче, родено в Голямата гора. Както обикновено се случва и в реалността, животът му се променя след първия му сблъсък с човечеството – един ловец убива майка му и изплашеният мъник търси спасение в големия град. Намира го в лицето на Старата Дама, която много обича да прави добрини. Двамата стават много добри приятели, но Бабар понякога се отдава на носталгия по Голямата гора и майка си.

След две години Бабар среща своите братовчедчета Артюр и Селест и тримата заедно решават да напуснат града и да се завърнат на родното си място. Във времето, в което Бабар бил в града, се случило необичайно събитие – Старият крал изял отровна гъба по време на една от разходките си. След смъртта му Старите слонове се събират за избора на нов крал и тъкмо тогава трите слончета от града пристигат за съдбовния събор.

Най-мъдрият слон, Корнелиус, предлага на трона да седне Бабар, защото е живял при хората и е научил много от тях. Той, разбира се, приема предложението, като уточнява, че по време на пътуването са се сгодили със Селест. Така Бабар и Селест се женят и са короновани за крал и кралица на Голямата гора.

Режисьор на спектакъла за деца е Юлия Кръстева. Участват Весела Делчева, Рада Тотева, Анна Вутова-Стойчева, Александър Георгиев, Калин Душков, Георги Джанов. На рояла ще застане Светослав Лазаров.

Продължителността на спектакъла е 60 мин. Началото е в 11 ч. Следващите дати за „Весели песнички и Историята на слончето Бабар“ са на 27 март и 3 април.

ГРЕДИ АССА. ПЪТУВАНИЯ 27 февруари – 5 май 2024 г.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90