Софийска филхармония МЕГАБОРД

Този текст е публикуван преди повече от 1 година

Историята на забравен български дисидент с прожекция на „София филм фест“

Показват „Авантюриста“ в памет на документалистката Анна Петкова

Анна Петкова. Снимка: „София Филм Фест“ - Историята на забравен български дисидент с прожекция на „София филм фест“

Анна Петкова. Снимка: „София Филм Фест“

Разказ за „гражданина Григор“, който живее в порутена къща в покрайнините на обезлюдено село на българо-сръбската граница – последствие от дейността му като един от основателите на Дружеството за правата на човека у нас – ще представи „София филм фест“ (10 – 30 март). Името на дисидента е Григор Симов, а филмът за него е озаглавен „Авантюриста“. Това е последният филм на документалистката Анна Петкова.

Днес името Григор Симов на мнозина не говори нищо, но зад неговата съдба прозират процеси, направили държавата ни такава, каквато е днес. Историята на живота му е част от историята на България в последните 70 години. Годините, прекарани по затворите, изселванията, борбата му за правата на човека, бедността съпътстват жизнения му път в търсене на свободата и истината и до днес, гласи синопсисът на „Авантюриста“.

С включването на филма в програмата си „София филм фест“ ще предостави възможност на българската филмова общност и публиката да почете паметта на Петкова, която си отиде на 20 януари. Авторката на документални филми бе отдала кариерата си на социално ангажирани творби, сред които „Обвинението“ за комунистическите лагери, който ѝ носи Специална награда на журито в Карлови Вари през 2000 г. През 2016 г. тя представя „Агресията“, който търси българските следи в потушаването на Пражката пролет от 1968 г.

Петкова завършва първия випуск на специалността „Филмова и телевизионна режисура“ в НАТФИЗ „Кръстю Сарафов“ в класа на проф. Христо Христов, по-късно самата тя е преподавател там. От 1978-а до 1992 г. работи като режисьор в Студия за телевизионни филми „Екран“. Игралният ѝ дебют „Откога те чакам” (1984) донася няколко национални награди и признанието „Пиер Паоло Пазолини“ на Италианския международен фестивал за неореалистични филми в Рим. След това се ориентира изцяло към документалното кино. Партнира си с Галина Тонева, двете са тандем от 1990 г., когато започва съвместната им работа в СТФ „Екран“ по проекта „Присъдата“, замислен като трилогия, с фокус комунистическите лагери в България. От 1992-а Петкова е на свободна практика, водила е авторската рубрика „Трета възраст“ по БНТ.

„София филм фест“ се провежда с подкрепата на Министерството на културата и Столичната община.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

kapatovo.bg

Този сайт използва „бисквитки“ с цел анализиране на трафика и измерване на рекламите.

Разбрах