Софийска филхармония МЕГАБОРД

В „Площад Славейков“ пишат хора, а не изкуствен интелект.

Историята се повтаря: Зеленски като Чърчил

В речта си пред Конгреса на САЩ президентът Володимир Зеленски припомни борбата на Америка срещу нацистка Германия и уверението на президента Рузвелт през 1941 г. зa предостaвяне нa aмерикански оръжия. Снимка: ЕПА/БГНЕС - Историята се повтаря: Зеленски като Чърчил

В речта си пред Конгреса на САЩ президентът Володимир Зеленски припомни борбата на Америка срещу нацистка Германия и уверението на президента Рузвелт през 1941 г. зa предостaвяне нa aмерикански оръжия. Снимка: ЕПА/БГНЕС

Точно преди 81 години, на 22 декември 1941-ва, след като е отблъснал първоначалната варварска атака на Хитлер, във Вашингтон кaца Уинстън Чърчил, бритaнският министър-председaтел, за да убеди САЩ и президента Франклин Делано Рузвелт, че нацистка Германия представлява екзистенциална заплаха за целия цивилизован свят и трябва да бъде разгромена. По това време Хитлер вече сее смърт и разруха на много места в Европа, след като е опитал да разруши Лондон и да подчини Великобритания, като избие цивилното ѝ население и унищожи цялата ѝ гражданска инфраструктура.

81 години по-късно историята се повтаря. Този път президентът Зеленски е във Вашингтон, за да убеди САЩ и президента Джо Байдън, че кремълският Хитлер представлява екзистенциална заплаха за целия цивилизован свят – в момент, когато терористите, изпратени от Кремъл да сеят смърт и разруха в Украйна, се опитват да я подчинят, като избиват цивилното ѝ население и унищожават гражданската ѝ инфраструктура.

Колелото на историята се върти, и с цената на огромни човешки жертви всеки един кръвожаден диктатор рано или късно потъва в пламъци, а страната му остава да плаща моралната цена с десетилетия, справедливо обругавана и стигматизирана. Такава ще е съдбата и на поредния сатрап, но огромната цена в момента я плаща целокупният украински народ.

Дано САЩ, както през 1941-ва, отново се вслушат в думите на жертвите, да си припомнят историята и дадат нужната подкрепа на Украйна, за да може да отблъсне и елиминира нацизма на XXI век, защото чрез жертвите, които прави, тя гарантира мира и благополучието на всички останали на европейския континент.

Ако не минава и ден, без да ни отворите...

Ако не минава и седмица, без да потърсите „Площад Славейков“ и смятате работата ни за ценна - за вас лично, за културата и за всички нас като общество, подкрепете ни, за да можем да продължим да я вършим. Като независима от никого медия, ние разчитаме само на финансовото съучастие на читатели и рекламодатели.

Банковата ни сметка (в лева/BGN)     С карта през ePay.bg

Bookshop 728×90